Hangos robbanások rázták meg a szíriai fővárost

Hangos robbanások rázták meg a szíriai fővárost, Damaszkuszt péntek este, a szíriai állami média Izrael irányából érkező “ellenséges objektumokról” számolt be.

A szíriai légvédelem – mint a szíriai állami televízió egy meg nem nevezett katonai forrásra hivatkozva fogalmazott – a “megszállt terület” irányából érkező objektumokat észlelt, és leszedett közülük néhányat.

Az állami televízió felvételén az éjszakai égbolton mozgó fénypontot lehet látni, ezt követően fegyverropogás hallatszik. A jelentés egyelőre nem számolt be személyi sérülésekről vagy anyagi károkról.

A szíriai polgárháború eseményeiről kiterjedt aktivistahálózata révén rendszeresen beszámoló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet szerint a robbanásokat a szíriai főváros körüli pontokat célba vevő izraeli rakéták okozták.

Izraeli részről egyelőre nem reagáltak. Az elmúlt hónapokban azonban Izrael egyre nyíltabban intézett támadásokat olyan szíriai célpontok ellen, amelyek állítása szerint a Damaszkusz közeli szövetségesének számító Iránhoz vagy a Hezbollah libanoni síita szervezethez köthetőek.

Izrael Iránt tartja a legnagyobb fenyegetésnek a térségben, a Hezbollahot pedig a szomszédos országok irányából érkező legnagyobb fenyegetésnek. Az izraeli vezetés korábban több ízben jelezte: nem fogja engedni sem Iránnak, sem síita szövetségeseinek, hogy megszilárdítsák jelenlétüket a háború utáni Szíriában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.