Mi (minden) jut eszembe Lag BaOmerkor!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

(Zárójel, ha elkalandozok.)

Négy éve Lag BaOmerkor alijáztunk. (Akkor május 7-re esett.) Este lett mire a papírmunkát elvégeztük a Befogadási Minisztérium irodájában. (Igen, itt ilyen is van!) – Önök mától Izrael állampolgárai! Holnap választások lesznek, szavazhatnak! – (Tudom hogy az angolban nincs magázás, de ez mégis úgy hangzott.) Egy mikrobuszba pakolták a fejenként 3×30 kilónyi holminkat + a két biciglit + minket. Vittek az izraeli éjszakában, északra, ahol majd élni fogunk. 

Lag BaOmer-tüzek égtek mindenhol. 

Nem tudtam, hogy ez csak ezen az egy napon szokás. Már fogalmaztam az első hazaírandó levelet. (Akkor még azt az országot hívtam így, ez azóta régen megfordult.)

- Hirdetés -

Itt éjszakánként tüzeket gyújtanak!

Aztán másnap a Befogadó Központ segítője lehervasztott; ez csak Lag BaOmerkor van. (Azóta sem láttam annyi ünnepi máglyát. Az ország sűrűn lakott közepén tilos tüzet rakni.)

Ma akaratlanul megünnepeltük. A feleségem hazajött a hajnalos műszakja után, szentségelt. Bement a városházára ügyet intézni, és zárva volt. Akkor jött rá, hogy Lag BaOmer van, ünnep.

Itthon rakott krumpli várta, ahogy szereti. (A lengyel húsos-kolbász pirospaprikába forgatva – ha megsül a krumpli között – egészen olyan, mint a paprikás lángolt kolbász volt Vecsésen.) Beüzemeltem a légkondit (mázgán), mert az idén ma először küldözgettek egymásnak 40-48 fokos hőmérő-fotókat az izraeliek. Egy pohár sör is járt az ebédhez. Beleszunyáltam a Giro D’Italia közvetítésbe. (Tavaly itt Izraelben volt a verseny első három szakasza. Sajtóbelépővel fotóztam a tel avivi befutót.) Two cities, one break! – erre a reklámra ébredtem. (Naponta hússzor csábít Tel-Avivba és Jeruzsálembe az Eurosport reklámja. Ez azóta van, hogy itt élünk.) Kicsit belenassoltam az asztalon maradt, kihűlt rakott krumpliba. 

Akkor dobta a FB ezt a fotót. 

Megérkezésünk másnapján kinéztem a konyhaablakon. Etióp kisfiúk fociztak a Befogadó Központ udvarán az ablakom alatt. A gép kéznél volt.

Ma meg ez a fotó elindította ezt a kapkodó (teleszéljegyzetelt) emlékezést.

(Szólni kell a szerkesztőnek, hogy ne bántsa a zárójeleket.)

Zárójel bezárva.

close

Regisztrálj hírlevelünkre!

Melyik hírlevelet szeretnéd kapni?