Szíriából rakétákat lőttek Izraelre – izraeli válaszcsapások, halottak

tamadas sziriaban

Izrael vasárnap hajnalban mért rakétacsapásokat dél-szíriai katonai állásokra – jelentette a szíriai állami média, hozzátéve, hogy a támadásban meghalt három szíriai katona, további hét pedig megsebesült.

A SANA állami hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a támadásokban a Damaszkusztól délnyugatra fekvő el-Kuneitra térség néhány katonai létesítményét találták el. A Golán-fennsíkhoz közel eső célpontokban anyagi kár is keletkezett.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) közlése szerint az izraeli támadás célpontjai olyan raktárak és katonai állások voltak, ahol szíriai, iráni és a libanoni Hezbollah mozgalom Damaszkusszal szövetséges fegyveresei állomásoznak.

Az izraeli hadsereg egyelőre nem kommentálta a történteket. A támadás azonban néhány órával azután következett be, hogy szombat esti izraeli közlés szerint Szíriából két lövedéket lőttek ki a Golán-fennsík irányába, de a támadás sem áldozatokat, sem anyagi kárt nem okozott.

A szíriai polgárháború 2011-es kezdete óta Izrael már több tucatnyi alkalommal ismerte el, hogy légicsapásokat mért a Szíriában lévő iráni vagy Iránnal szövetséges erők létesítményeire. Legutóbb május 17-én történt hasonló légicsapás, amelyről Damaszkuszban azt közölték, hogy a szíriai légvédelem akcióba lépett az ellenséges célpontok elfogása érdekében.