Elhunyt Izrael first ladyje, Nechama Rivlin, Reuven (Rubi) Rivlin államelnök szeretett, népszerű felesége. 74. évében távozott.

Hónapok óta súlyos beteg volt, márciusban tüdőátültetést hajtottak végre rajta, de már ez sem segített. Nechama Rivlin nem kereste a nyilvánosságot és a megbecsülést, szerény, intelligens ember volt. Amikor férjét államfővé választották, nem akartak beköltözni a pazar rezidenciába, a régi lakásukban akartak élni tovább, de végül muszáj volt, mert azt mondták nekik, olyan nincs, hogy csak átjárnak ofgadni, ha valami nagy államférfi érkezik, s minden megy tovább a régiben. Így aztán mégis átköltöztek, s Nechama a szép nagy kertben kertészkedni kezdett, visszatért kicsit gyermekkora mosávjába. De azért banyatankjával továbbra is kijárt vásárolgatni a Mahane Jehuda piacra, képét többször lehozták a lapok, és a biztonságiak a fejüket fogták. Pedig nem kellett volna aggódniuk, mindenki ismerte és szerette a piacon, senki sem bántotta soha egy rossz szóval, sőt tekintettel sem. Maga volt a régi Izrael, ahol az Azurában egymás mellett ebédeltek a sofőrök és a miniszterek.

1945-ben Herut mosávban született, majd nőtt fel a Saron vidéken. Szülei Ukrajnából jöttek új hazát építeni, az ott maradtak mind odavesztek a világháborúban. A Héber Egyetemen természettudományt hallgatott, majd bent maradt, és ott dolgozott egészen 2007-ig. 1971-ben ment férjhez a híres jeruzsálemi Rivlin család szépreményű fiához, akivel kölcsönös szeretetben és megbecsülésben élt mindvégig. Közben jöttek a gyerekek, majd az unokák, s példás család vette körül. Akik személyesen ismerték, mind rajongva beszéltek róla, kiemelve okosságát, intelligenciáját, emberszeretetét, őszinteségét és közvetlenségét.

Legyen néki könnyű a föld.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.