Több mint 40 európai nagyvállalatnak van innovációs központja Izraelben

Jelentősen növekedett az európai nagyvállaltok jelenléte Izraelben az innováció területén az elmúlt három évben. Az izraeli kutatás-fejlesztés központokra sokan a versenyképesség egyik kulcsaként tekintenek.

A Mind the Bridge nevű innovációs tanácsadó vállalat tanulmányt készített az európai nagyvállalatok izraeli jelenlétéről az innováció területén. A “European Corporate Innovation Outposts in Israel – The Who’s Who” szerint jelenleg kilenc európai ország 41 nagyvállalata működtet innovációs centert Izraelben. Ezeknek a fele az elmúlt három évben nyílt meg, ami évente körülbelül nyolc új vállalati egységet jelent. A központok többsége Tel-Avivban talált otthonra.

Európai nagyvállalatok innovációs központjai Izraelben, országok szerint – grafika: Mind the Bridge

A Merck német gyógyszergyártó volt az egyik első európai vállalat, amelyik üzleti jelenlétet létesített Izraelben, még a ’70-es években. A szintén német SAP és Deutsche Telekom izraeli innovációs centerei a ’90-es években nyitották meg kapuikat. Az innovációs központok többsége az autóiparhoz, a mérnöki fejlesztésekhez, az elektronikához és a biotechnológiához kötődnek. Vállalati szinten ez a Volkswagent, a Skodát, a Volvót, a Porsche-t és a Daimlert jelenti az autóiparban, a Bosch-t, a Nokiát és a Ericssont az elektronikában, a Lonzát, a Bayert és a Novartist a gyógyszeriparban és a biotechnológiában.

A 41 európai vállalatból a legtöbb, 13 Németországból érkezett Izraelbe. Őket követi Franciaország 10 vállalattal, az Egyesült Királyság héttel, Svájc pedig néggyel. Svédország, Hollandia 2-2, Olaszország, Finnország és a Cseh Köztársaság pedig 1-1.

Európai nagyvállalatok innovációs központjai izraeli városokban – grafika: Mind the Bridge

Az európai vállalatok négyféleképp működtetik az innovációs tevékenységüket Izraelben. 1.) Corporate Innovation Antenna: körülbelül 10 főt foglalkoztató egységek, főleg a trendek figyelésére fókuszálnak és kapcsolatot tartanak az izraeli startupokkal. 2.) Corporate Innovation Lab: ezek főleg inkubátorok és lean kutatás-fejlesztés központok. 3.) Kutatás-fejlesztés központok: minimum 50 főt alkalmaznak, startupokkal és egyéni fejlesztőkel is dolgoznak. 4.) Corporate Venture Capital Outposts /CVC/: vállalatok által alapított kockázatitőke társaságok.

A tanulmány szerint a 41 európai nagyvállalat 28 kutatás-fejlesztés központot működtet Izraelben. Tizenegyen a Corporate Innovation Lab-et, heten CVC-t, hárman pedig Corporate Innovation Antenna szervezetet alapítottak. Hat nagyvállalat több innovációs központot is nyitott Izraelben. A kutatás-fejlesztés központhoz gyakran társul Corporate Innovation Lab vagy CVC.

Az innováció mellett az EU – Izrael viszony az export – import területén is kiemelkedő. Izrael exportjának 34 százaléka érkezik Európába, az importjának pedig 40 százaléka származik onnan.

A cikkünk a Mind the Bridge tanulmánya és a Nocamels írása alapján készült.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Gazdaság