2018 nyarán ünnepelte megalakulásának hat évtizedes jubileumát az altruista kölcsönpénztárként indult Choma. A szervezet célja az volt, hogy az országba érkező új oléknak kamatmentes kölcsön formájában pénzügyi támogatást nyújtson. Ahogy Kaczér Illés titkárnak az ötéves jubileumra írt, az akkori Új Keletben megjelent beszámolójából kiderül, a szervezet kezdetben nehezen gyűjtötte össze a működéshez szükséges agorákat: „A magyar jisuv aktív rétege százféle feltorlódott feladat előtt állt, tőkeszegény volt, és tehetetlen. Akinek pénze volt, elvonult a törzs bajaitól, és hogy az új olék sirámait ne hallja, Odüsszeuszként viaszt tömött füleibe, és a szívével együtt az erszényét is bezárta.”

A fordulópontot az jelentette, amikor a Szochnut meghirdette, hogy amennyiben a magyar jisuv adakozik, akkor a Choma közhasznú szervezetként még egyszer annyi pénzt kaphat az államtól, mint amennyit sikerült összegyűjtenie. Akkor csikorogva ugyan, de megindult a szekér, főleg azért, mert az izraeli támogatási kérelem Londonban nyitott fülekre és szívekre talált, és bár nem kevés vita árán, de végül az Angliában élő magyar származású zsidók megszavaztak egy kétezer font sterlinges adományt. Ezzel a kezdőtőkével alakult meg a Choma, hogy néhány évvel később a lelkes szervezőknek, a számtalan magyar Bne Brit-páholynak és a HOH (Hisztadrut Ole Hungaria) hathatós támogatásának köszönhetően jelentős tőkét gyűjtve biztos támasza legyen a segítséget kérőknek.

Nincs ez másként ma sem, habár a tőke az évtizedek alatt sajnos megcsappant, de a Choma továbbra is igyekszik az új olék segítségére lenni, többek között a shalom-olim.com néven működő, beilleszkedést segítő információs portállal és a szervezet által működtetett szaknévsorral, amelyben az Izraelben élő, magyarul beszélő szakemberek elérhetőségét gyűjtötték össze. A Choma több Facebook-csoportot és -oldalt is működtet, tájékoztat a napi aktualitásokról, szakértők bevonásával havonta online fórumot szervez. Anyagi lehetőségeihez mérten továbbra is kamatmentes kölcsönt és oktatási támogatást nyújt, ezzel is segítve az Izraelben élő magyarok minél zökkenőmentesebb beilleszkedését.

A shalom-olim oldalon több mai történet is olvasható azokról, akiknek a Choma segítséget nyújtott. Péter történetét azért emelném ki, mert jól példázza, hogy még egy agilis, sikeres új ole életében is akadhatnak olyan pillanatok, amikor jól jön egy kis támogatás.

– 2002 végén behívtak katonának három hónapra. Nem tudtam, hogy sorkatona leszek-e, vagy tartalékos. Lakást béreltünk, autónk volt, költségeink voltak. Kiderült, hogy sorkatona leszek, úgyhogy három hónapig egyáltalán nem kaptam meg a fizetésemet. Kaptam ugyan kb. háromszáz sékel zsoldot, mellé egy kis lakástámogatást, nagyjából nyolcszáz sékelt, de elkezdtek halmozódni a tartozásaim. Egy fizetésből nem tudtunk megélni. Három hónap után legatyásodva szereltem le. Szerencsére a magyar származású tulaj nem rúgott ki az albérletből. Ekkor fordultam a Chomához. Írtam egy levelet, és kértem benne tízezer sékel kölcsönt. Akkor ez sok pénz volt, és hiányzott. Négyezer sékelt kerestem akkor. A Choma elutalta nekem a kölcsönt tizenkét havi részletre. Ez volt az első randevúm a Chomával. Nagy segítséget jelentett.

Mostanra pedig véglegesen leszereltél, és megint igénybe vetted a Choma segítségét.

– Igen, negyvenévesen megszűnt a tartalékos katonai szolgálatom, és épp készültem egy légkondicionálógép-javító tanfolyamra beiratkozni, amikor olvastam a Choma hirdetését a Facebookon, hogy ösztöndíjat nyújtanak felsőfokú oktatásban való részvételhez. Mivel épp nem felsőoktatásba jelentkeztem, megkérdeztem, hogy esetleg nyújtanának-e nekem is ösztöndíjat, és rábólintottak. A tanfolyam hatezer sékelbe került, és kétezer sékel támogatást kaptam a Chomától. A tanfolyam tíz hónapja alatt megtanultuk a gépek termodinamikáját, a különböző típusok – egyébként hasonló – működését. Megint hálás vagyok; a Choma biztos háttért jelent.

A Choma ugyan a korábbiaknál lényegesen szűkebb keretek között, de ma is azzal a hittel végzi a munkáját, hogy Izrael magyar ajkú közössége most is képes az összefogásra, az adakozásra, és tevőlegesen segíteni kívánja azokat, akikben erős a szándék a beilleszkedésre. Azért, hogy a későbbiekben érkezők számára a Choma továbbra is segítő támaszként létezhessen, természetesen újabb adományokra van szükség.


Az írás megjelent a #Izrael70magyar című könyvünkben is. Megvásárolható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.