Ramat Trump a neve Izrael régi-új településének a Golán-fennsíkon

ramat trump benjamin sara netanjahu friedman
Fotó: Kobi Gideon / GPO

Az izraeli kormány a Szíriától visszafoglalt Golán-fennsíkon ülésezve vasárnap úgy döntött, hogy települést hoznak létre a térségben, amelyet az amerikai elnökről neveznek el.

„A Golán izraeli, és mindig az is marad” – jelentette ki Benjamin Netanjahu ügyvezető miniszterelnök, aki „Izrael igen nagy barátjának nevezte Donald Trumpot, mert olyan döntést hozott, amilyent előtte még senki”.

A kormányfő ezzel arra utalt, hogy Trump március 25-én Izrael részeként ismerte el a Szíriától az 1967-es hatnapos háborúban visszaszerzett és 1981-ben annektált területet. A nemzetközi közösség a fennsík északi részének bekebelezését nem ismeri el.

A település bejárata – fotó: Hadasot 12
Az 1991-ben alapított település eddig Bruchim névre hallgatott – fotó: Hadasot 12

A valójában már mintegy 30 éve létező, de gyakorlatilag szinte teljesen kihalt települést mostantól hivatalosan Ramat-Trumpnak (Trump-magaslat) nevezik majd, melyet fel kell újítani, mert ma mindössze négy család él itt – eddig nem igazán sikerült lakókat vonzania a helynek. A tervek és a költségvetés még nem készült el a befektetésekhez.

Eddig nem sikerült lakókat vonzania – fotó: Hadasot 12

A Golán döntően a drúz kisebbség lakta fennsík; jelenleg (2015) mintegy 47 ezren élnek az Izrael fennhatósága alatt lévő részen: 23 ezer drúz, 22 ezer zsidó, a többiek alaviták.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHadasot 12, MTI