Izraeli sporttörténeti pillanat: Juval Freilich Európa-bajnok vívásban

Nagy sikert aratott a világranglista 40. helyezettje, az izraeli Juval Freilich (24), aki a 13. helyen álló olasz Andrea Santarellit győzte le 9:15-ös eredménnyel a döntőben, elnyerve így az aranyérmet a düsseldorfi vívó Európa-bajnokságon, Németországban – írta a Ynet.

Az első forduló kiegyenlített volt és 3: 3-as döntetlennel zárult. Freilich a második körben agresszívan támadni kezdett, nyomást gyakorolt az ellenfelére, és 7:10-es vezetést szerzett. A harmadik körben megtartotta előnyét és megnyerte a párbajt,

megszerezve így az első aranyérmet, amelyet izraeli vívó valaha európa-bajnokságon nyert.

yuval freilich izraeli kardvivo
Fotó: Marie-Lan Nguyen / Wikimedia Commons / CC-BY 3.0

Freilich szülei Ausztráliából alijáztak, ő a ciszjordániai Neve Daniel településen nőtt fel. Öt éves korában kezdte el a vívást, miután 2000-ben végignézte a Sydneyben rendezett olimpiai versenyeket. Már fiatal fiúként nagy ígéretnek számított a sportágban. 2014-ben megnyerte a Jeruzsálemben megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságot, és egy évvel később is megvédte címét. 2016-ban második lett a 23 év alattiak kategóriájában az Európa-bajnokságon.

Freilich, aki vallásos családban nőtt fel, a múltban azzal keltett nagy sajtófeltűnést, hogy a versenyek szombati rendezése ellen harcolt. A Legfelsőbb Bíróság egy ideiglenes döntést hozott, amely előírta, hogy csak a szombat kimenetele után lehet vívóversenyeket rendezni. Miután két év múlva lejárt a rendelet érvényessége, Freilich szombatokon is versenyezni kezdett.

Freilich megpróbált részt venni a 2016-os riói olimpián, meg is felelt az ehhez szükséges izraeli kritériumnak – miután az Európa-bajnokságon a 12. helyre rangsorolták –, de a nemzetközi teszt-versenyen nem jutott be.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSYnet