Ejtették a vádat az izraeli kislány megerőszakolásával vádolt palesztin férfi ellen

Mahmúd Katusza - fotó: twitter

Ötvenöt napig tartó kihallgatás és vizsgálati fogság után, bizonyítékok hiányában szabadlábra helyezték Izraelben azt a palesztin férfit, akit egy hétéves izraeli kislány megerőszakolásával vádoltak – jelentette a helyi média kedden.

Az Izraelben nagy port kavart esetben korábban több miniszter halálbüntetés kiszabását követelte a negyvennégy éves Mahmúd Katuszára, akinek a vádiratát az 1967-ben elfoglalt területeken illetékes katonai ügyészség készítette.

A kislány szülei április tizenötödikén tettek panaszt a helyi rendőrségen Katusza és két meg nem nevezett, és azóta is szökésben lévő társa ellen. A ciszjordániai ultraortodox telepen dolgozó palesztin iskolai gondnok letartóztatásáról június tizenhatodikán értesült a nyilvánosság, amikor vádat emeltek ellene. Az eset hatalmas vihart kavart, az egyik oldalon a gyanúsított példás megbüntetését követelték, a másik a vádemeléshez elégséges bizonyítékok hiányát hangoztatták.

A bíróság a tárgyalások megindítását, Katusza meghallgatását tervezte kedden, de néhány órával a kitűzött időpont előtt – a Jediot Aharonót című újság honlapja, a ynet szerint drámai fordulattal – bizonyítékok hiányában a törvényszék ejtette a vádat, és  elrendelte a gyanúsított szabadon engedését.

Az ejtett vádak szerint valamikor “február és április hónapok között” Katusza a telep egy elhagyatott épületébe vonszolta iskolájából a kislányt, ahol megerőszakolta, miközben legalább két barátja megragadta áldozatát.

A közösségi médiában hatalmas felzúdulást okozott a történet, sokan terrorcselekménynek nevezték a palesztin gyanúsított miatt, több honatya pedig halálbüntetés végrehajtását követelte Mahmúd Katusza ellen.

Mások viszont hevesen támadták a vádiratot, mert az szinte teljes mértékben a hétéves áldozat tanúvallomására támaszkodott, aki nem tudta meghatározni az állítólagos bűncselekmény pontos időpontját. Sokan amiatt értetlenkedtek, miként lehetséges, hogy senki sem vette észre a kislány végigvonszolását a településen. Szintén kétséget keltett, hogy amikor a kislány Katuszát azonosította az iskolában, előzőleg az anyja rámutatott, és azt mondta neki, hogy ő az, aki megerőszakolta.

A hiányosságok nyomán a múlt héten a rendőrség szinte példátlan módon, már a vádemelés után bejelentette, hogy újraindítja a nyomozást. A kislány családjának egyik ügyvédje a keddi döntés után is azt állította, hogy Katusza bűnös, és a rendőrséget ostorozta a nyomozás során elkövetett hibák, az elégséges bizonyítékok begyűjtésének elmaradása miatt. Katusza ügyvédje is az izraeli hatóságokat bírálta, de ő azért, mert közel két hónapig fogva tartottak egy ártatlan személyt, bizonyítékok nélkül.

Az esettel foglalkozó katonai ügyész kedden bejelentette, hogy tovább folytatják a nyomozást Katusza ellen, és nem zárt ki újabb vádemelést. A rendőrség álláspontja szerint elégséges bizonyíték van arra, hogy a kislányt szexuálisan bántalmazták, és vannak olyan bizonyítékok, amelyek arra utalnak, hogy Katusza részt vehetett ebben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.