Útlezárásokkal tüntetnek etióp származású izraeli fiatalok egy társuk lelövése miatt

Utakat lezárva tüntetett hétfőn több száz etióp származású izraeli fiatal egy 19 éves társuk vasárnap esti lelövése miatt – jelentette a Jediot Aharonot című újság honlapja, a ynet.

Az izraeli etióp zsidók közössége azért tiltakozik a rendőri brutalitás ellen, mert úgy vélik, a biztonságiak évek óta rasszista és megbélyegző módon bánnak az Etiópiából származó, sötétebb bőrű fiatalokkal.

Vasárnap este egy civil ruhás, szolgálaton kívüli rendőr agyonlőtte Haifa Kirját Hajim nevű elővárosában a 19 éves Solomon Tekát. A rendőr elmondása szerint egy utcai csetepatét próbált felszámolni, amikor három fiatal köveket kezdett dobálni felé, és ezért lőtt.

A rendőr védekezése szerint közvetlen életveszélyben érezte magát a köveket dobáló fiatalok miatt, és ezért használt éles lövedéket, amellyel a földet célozta meg. A szemtanúk szerint viszont valójában nem állt fenn vészhelyzet.

Solomon Teka

A rendőrség belső nyomozóosztálya kivizsgálja, hogy a rendfenntartó jogszerűen járt-e el, és elrendelte 15 napos házi őrizetét. Gilád Erdán belbiztonsági miniszter azt ígérte, hogy átlátható lesz a nyomozás minden lépése.

Januárban Tel-Avivtól délre, Bat Jamban lőttek le a rendőrök egy huszonnégy éves etióp származású fiatalt, aki a rendfenntartók szerint késsel fenyegetett egy rendőrt. Az eset akkor a rendőrség elleni tömegtüntetésekhez vezetett.

Több mint 135 ezer etióp származású él Izraelben, akik többnyire a nyolcvanas évek közepén vagy a kilencvenes évek elején vándoroltak be az országba, ahol beilleszkedésük a korábbi bevándorlóhullámokhoz képest több nehézségbe ütközött.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.