Baráti tűz okozta a titkos gázai akció során megölt izraeli kommandós halálát

Az Izraeli Védelmi Erők vasárnap nyilvánosságra hozta, hogy baráti tűz okozta a különleges erők tisztjének halálát egy félresiklott akció során novemberben a Gázai övezetben.

November 11-én az izraeli különleges erők katonái bementek a Gázai övezetbe, hogy végrehajtsanak egy komplex akciót, melynek részleteit a katonai cenzor továbbra is hírzárlat alatt tartja, bár annyi kiderült, hogy nem gyilkosságról vagy emberrablásról volt szó.

A csapatokat azonban leleplezték a Hamász ügynökei Khan Younis-nál és 1,5 percig tartó tűzharc vette kezdetét, melyben egy izraeli tiszt – akire csak a rangja megjelölésével és nevének héber kezdőbetűjével lehet utalni –, “Mem” alezredes és 7 palesztin terrorista, köztük Nour Baraka Kasszám parancsnok meghalt. A kommandósokat az izraeli légierő 669-es elit egysége vonta ki az ellenséges területről. Az akcióban egy másik izraeli tiszt közepesen súlyos sérüléseket szenvedett.

A röviddel az akció után indított vizsgálat megállapította, hogy “Mem” alezredest nem a Hamász emberei ölték meg, hanem társa – szintén csak rangja és nevének kezdőbetűjével azonosítható –, “Alef” alezredes találta el véletlenül.

“‘Alef’ alezredes tüzet nyitott, megölve számos Hamász-terroristát, és sajnos eltalálta ‘Mem’ alezredest is” – nyilatkozta egy katonai szóvivő.

A hadsereg megdicsérte “Alef”-et a baráti tűz ellenére, mondván, hogy “nyugodtan, bátran és hősiesen cselekedett, és lehetővé tette a csapatok kimentését.”

Az izraeli hadsereg vizsgálata megállapította, hogy a csapatok nem teljesítették a küldetést.

“Aviv Kochavi vezérkari főnök megállapította, hogy az akció küldetését nem hajtották végre. Mély fájdalmát fejezte ki ‘Mem’ alezredes halála iránt, és kiemelte a katonák által tanúsított bátorságot” – nyilatkozata a hadsereg.

“A vezérkari főnök megjegyezte, az események láncolata számos hibát és szerencsétlenséget vetett fel, amelyek a csapatok lebukásához vezettek, és ami hiányosságokat jelez a végrehajtás módjában és a tervezési folyamatban.”

A Nitzan Alon vezérőrnagy vezette vizsgálat eredményeként a Katonai Hírszerzés Különleges Műveleti Osztályának vezetője, “Gimel” dandártábornok múlt héten lemondott pozíciójáról.

A Szajeret Matkal parancsnoka még februárban távozott.

Kochavi ugyanakkor úgy vélte, a Különleges Műveleti Osztály általában véve jól teljesít, és segíti az állam biztonságának megőrzését.

„A levont tanulságokat alkalmazni fogják, és a javaslatok bevezetésre kerülnek. Elismerésemet fejezem ki a rendkívül nehéz körülmények között cselekvő harcosok és pilóták bátorsága és hősies mentő erőfeszítései iránt” – írta Benjamin Netanjahu miniszterelnök Twitteren, külön kiemelve “Mem” alezredest.