A Jad Vasem múzeum kijavította a holokauszt áldozatainak emlékére mondandó imák szövegét

Bergen Belsen, líbiai zsidó túlélők - fotó: Jad Vasem

“Úgy hiszem, hogy mindenkire emlékezni kell” – mondja egy líbiai holokauszttúlélő unokája. Az ő kezdeményezésére iktatták be a változást, és törölték a kizárólag Európára való hivatkozásokat.

A Jad Vasem jeruzsálemi holokauszt múzeum elfogadta egy izraeli gimnazista lány javaslatát, és módosította a holokauszt emléknapján szokásos ima szövegét. A módosítás már meg is jelent a központ honlapján.

A holokauszt emléknapján elmondandó Jizkor („Emlékezz”) ima eredetileg azokért az “európai diaszpórában élt” izraelita közösségekért (Bét Iszráel) szólt, akik elpusztultak a holokauszt során. A szintén ezen az emléknapon felolvasandó “El Malei Rahamim” („Kegyelmes Isten”) ima eddigi változata is csak az európai zsidóságra vonatkozott. Ezekből most kihúzták az „európai” szót.

A változást Jael Robinson, 12. osztályos tanuló kezdeményezte a Haifa-közeli Zichron Yaakovból. Idén májusban, amikor a helyi közösség megtartotta a szokásos évi holokauszt emléknapot, Robinson nagyapja – a líbiai Tripoliból származó holokauszttúlélő is – jelen volt. Az idős túlélő korábban fáklyát is gyújtott ezen az ünnepségen, és megosztotta történetét a fiatal generációkkal. Idén Robinson felfigyelt arra, hogy az imák valójában figyelmen kívül hagyták – az azóta elhunyt – nagyapa szenvedését a holokauszt során.

Jael levélben fordult a szertartás szervezőihez, és felvetette, hogy “furcsa számára” az, hogy az ünnepségen felolvasott imák csak az Európában meghalt zsidókat említik, és így teljesen kihagyják a holokauszt Észak-Afrikában meghurcolt zsidó áldozatait. Hozzátette, hogy ezzel semmiképpen nem kívánta relativizálni az európai zsidóság szenvedését, és tudatában van annak is, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni az európai és az észak-afrikai zsidóság pusztulása között a holokauszt idején.

A szervezők a lány levelét egy helyi szervezet közvetítésével továbbították a Jad Vasem emlékközponthoz, ahonnan a napokban érkezett válasz és a javítás, ami szerint mostantól nem tesznek különbséget a Soá különböző eredetű áldozatai között.

„Az ima megfogalmazásában bekövetkezett változás mindannyiunknak, személyesen nekem is, de különösen azoknak a családoknak fontos, akiknek szerettei a holokauszt áldozatai voltak és eddig nem emlékeztek meg róluk az imákban” – nyilatkozta a Jad Vasem képviselője a Haaretznek. „Osztjuk Jael Robinson, egy középiskolás lány örömét abban, hogy az egyes emberek, és a társadalom számára is fontos érték megőrzése, valamint az azért való fellépés valódi változást eredményezhet.”

A Jad Vasem honlapja és kutatásai már évek óta foglalkoznak a holokauszt észak-afrikai történetének feldolgozásával. Tudjuk, hogy a marokkói zsidók ellen a francia protektorátus idején egy sor diszkriminatív rendelkezést vezettek be. Algériában is megfosztották a helyi zsidóságot jogaiktól, s megkülönböztető jelvény viselésére kötelezték őket. Líbiában több ezer zsidót küldtek koncentrációs táborokba, több százan haltak meg az éhezésben, betegségektől. A náci SS-egységek Tunéziába is eljutottak és több zsidóellenes akciót hajtottak végre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.