Rogem – jeruzsálemi áldozóhalom

Szemlélődő szék a dombtetőn - fotó: a szerző

Fura domb magasodik ide nem messze, a városnegyed fölé. Egy rövid séta után már felfelé kaptatok, és pár perc alatt fel is érek az üres dombtetőre.

Mesterséges magaslat volt valaha, aminek többszintes építményét ma már befedi a föld. Töredéknyi része van csak feltárva – Izraelben “túl sok” az arceológiailag izgalmas hely, nincs rá kapacitás.

Egyike ez azoknak a Jeruzsálem délnyugati részén található rejtélyes halmoknak, amelyek az időszámítás előtti 7-10. századból származnak. Rogem, ragamim – így hívják ezeket a magaslatokat ivritül.

A régészeti feltárást végző archeológusok szerint a mi dombunk egy i. e. 7-8. században épült áldozóhalom. A kérdés csak az, hogy kinek áldoztak itt.

Két verzió tűnik leginkább valószínűnek.

Rogem – Ir Ganim, Jeruzsálem – fotó: a szerző

Az első elmélet szerint Manasse uralkodása körüli időkben épült bálványáldozati helyről van szó. A királyok második könyvének 21. fejezetében azt olvassuk erről:

Manasse (i.e. 709-643) a leghosszabb ideig regnáló júdeai király. A történészek szerint uralkodását jól prosperáló gazdaság és a korabeli viszonyokhoz képest viszonylag stabil külpolitika jellemezte.

És tette azt, ami rossz az Örökkévaló szemeiben, azon népek utálatai szerint, melyeket elűzött az Örökkévaló Izraél fiai elől. Újra építette a magaslatokat, melyeket megsemmisített atyja Chizkíjáhú, felállított oltárokat a Báalnak és készített asérát, amint tette Acháb, Izraél királya; leborult az ég egész serege előtt és szolgálta azt… oltárokat épített az ég egész seregének az Örökkévaló házának mindkét udvarában. Átvezette fiát a tűzön, jövendölést és jósolgatást űzött és tartott szellemidézőt és halottjóst; sokat tett olyat, a mi rossz az Örökkévaló szemeiben bosszantásra.”

A másik elmélet is Manasse királysága köré datálja az áldozati magaslatot, csak éppen ellenkező előjellel. Ezek szerint Izrael Istenének áldoztak itt a bálványkultusszal megszentségtelenített Szentélyből kiszorult kóser papok.

Mindenesetre fura egy domb, az biztos. Van itt egy szék is: valaki felcipelte magának, aztán itt hagyta. Beleülök, bámulom a várost. Elgondolkodtató hely.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.