A Templomhegy nyugati falánál (Siratófal)
A Templomhegy nyugati falánál (Siratófal)

Gyásznap. Reggeltől estig tartó böjt. A Misna szerint a történelem során öt katasztrófa is történt ezen a napon:

  1. Az Egyiptomból kivonult izraeliták kérésére ezen a napon készítette Áron az aranyborjút. Ekkor törte össze a kinyilatkoztatás hegyéről visszatérő Mózes a kőtáblákat.
  2. Manasse király ezen a napon állított bálványszobrot a Szentélybe. Itt írtunk róla pár napja.
  3. Ezen a napon égette el a Tórát egy bizonyos Apostomus. A vélemények megoszlanak Apostomus kilétét illetően. Egyesek szerint egy római katonai vezetőnek a Bar Kochba felkelést közvetlenül megelőző provokációjáról volt szó. Mások szerint Antiokhosz Epiphanészre utal a Misna, aki a makkabeus felkelést megelőzően égette el az összes fellelhető Tóratekercset. Vannak még más jelöltek is, nem egyértelmű a dolog.
  4. I. sz. 70-ben ezen a napon törték át Titusz hadai Jeruzsálem falát. Három héttel később elesett a város, elpusztult a Szentély (áv hó 9-én).
  5. Ugyanezen a napon szűntek meg a napi áldozatok. Iosephus Flavius szerint a városfal áttörésekor a papokat is harcba hívták, így nem maradt rituálisan tiszta áldozópap a Szentélyben, aki elvégezhette volna a reggeli és esti áldozatokat. A zsidóságban ezzel lezárult az áldozati kultusz korszaka. A napi és ünnepi áldozatok helyét hamarosan a napi és ünnepi imák veszik át.

Izraelben rendes munkanapnak számít Tammuz 17., de a böjt miatt többen kérnek és kapnak a munkahelyükön rendkívüli fizetett szabadságot. Ezt amúgy a törvény is garantálja. Bármely vallás szünnapnak nem minősülő emlék- és ünnepnapja esetén 30 nappal korábban kérvényezhet extra szabadságot a munkavállaló. Ekkor a munkáltató köteles fizetett szabadnapot biztosítani az alkalmazottnak.

Idén szombatra esett Tammuz 17. Mivel szombat sosem lehet böjtnap, ezért a böjt vasárnapra tolódott.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.