EU: jogellenes a palesztin társasházak izraeli lerombolása Kelet-Jeruzsálemben

Izrael telepépítési politikája, valamint az ezzel összefüggésben meghozott intézkedések, mint például a kilakoltatások, épületrombolások és ingatlanelkobzások ellentétesek a nemzetközi joggal – jelentette ki az EU külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn, arra reagálva, hogy az izraeli hadsereg hajnalban elkezdett lerombolni engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat Kelet-Jeruzsálemben.

Az uniós szolgálat arra szólította fel az izraeli hatóságokat, hogy azonnal állítsák le a társasházak lerombolását.

Az ilyen politika aláássa az izraeli-palesztin konfliktus kétállami megoldáson alapuló rendezését és a tartós béke megteremtésének lehetőségét, ugyanis Jeruzsálem számára az egyetlen megfelelő, reális megoldás, hogy közvetlen tárgyalások eredményeképpen Izrael mellett a palesztin állam fővárosává is váljon – húzták alá.

Az izraeli hadsereg hétfő hajnalban kezdte meg az engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházak lerombolását Kelet-Jeruzsálemben. A hírek szerint Kelet-Jeruzsálem Szur-Bácher nevű lakónegyedének határán, Vádi al-Humuszban rombolnak le a hadsereg munkagépei 12 épülőfélben lévő társasházat, amelybe összesen 72 lakást terveztek, és mintegy 350 ember lakhelye lett volna. A lerombolandó épületek közül tizenegy még csak szerkezetkész volt, de a tizenkettedik már elkészült, és a földszintjén lakott 17 ember.

Engedély nélkül épített palesztin társasházakat rombolnak le Kelet-Jeruzsálemben

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.