Engedély nélkül épített palesztin társasházakat rombolnak le Kelet-Jeruzsálemben

Az izraeli hadsereg elkezdett lerombolni hétfő hajnalban Kelet-Jeruzsálemben engedély nélkülinek ítélt palesztin társasházakat – jelentette a ynet.

Kelet-Jeruzsálem Szur-Bácher nevű lakónegyedének határán, Vádi al-Humuszban rombolnak le a hadsereg munkagépei 12 olyan épülőfélben lévő társasházat, amelybe összesen 72 lakást terveztek, és mintegy 350 ember lakhelye lett volna.

Az izraeli legfelsőbb bíróság – több évig tartó pereskedés után – májusban hagyta jóvá a házak lerombolását arra hivatkozva, hogy ezek nem kapták meg az építési engedélyt az illetékes katonai parancsnoktól, és túl közel épültek a Kelet-Jeruzsálemet Ciszjordániától elválasztó biztonsági kerítéshez.

2011 óta a kerítés 250 méteres körzetében tilos építkezni, mert a kerítéshez közeli házakban megbújhatnak Izraelt támadni akaró palesztin fegyveresek. A régebben épült házakra ez nem vonatkozik, de új nem építhető ott. A lerombolandó épületek közül tizenegy még csak szerkezetkész volt, de a tizenkettedik már elkészült, és a földszintjén lakott 17 ember.

https://youtu.be/9iknJ26tnW4

A házak az 1993-as oslói megállapodások értelmében az “A” és a “B” zóna határán állnak. Az “A” övezethez tartozó részeken a Palesztin Hatóság (PH) felelős a civil és a biztonsági ügyekért, a “C” övezethez tartozókban az izraeli hatóságok, a “B” részeken pedig a palesztinok intézik a közigazgatást, és Izrael a biztonsági felügyeletet.

A kérdéses terület ugyan a B zónába tartozik, de mivel az elválasztó kerítés izraeli oldalán található, nem egyértelmű, hogy melyik oldal az illetékes az ottani építési engedélyek ügyében. Az 1967-ben Jordániától visszafoglalt Kelet-Jeruzsálemet Izrael 1980-ban annektálta, de az addig Kelet-Jeruzsálemmel közös területi egységet jelentő Ciszjordánia többi részét nem, ott továbbra is a katonai hatóságok civil ügyekért felelős parancsnoksága határoz a polgári ügyekről.

Izrael nagyon ritkán engedélyezi a kelet-jeruzsálemi építkezéseket, s a lakások tulajdonosai nem kapták meg az engedélyt sem a jeruzsálemi civil hatóságoktól, sem az 1967-ben elfoglalt területeken illetékes izraeli katonai parancsnoktól. A PH viszont engedélyezte a házak felépítését.

A májusi legfelsőbb bírósági ítélet után a már beköltözött lakók június 18-án kaptak 30 napos határidőt arra, hogy elhagyják az épületeket. Állításuk szerint most az a helyzet fenyegeti őket, hogy nem lesz hol lakniuk, miután lakáshiány van, és nagyon nehéz építési engedélyhez jutni.

“Izrael azért tagadja meg az építési engedélyek kiadását palesztinoknak Kelet-Jeruzsálemben, mert demográfiai harcot hirdetett ellenük. Az emberek nem akarnak feltétlenül engedély nélkül építkezni, de valahol kell lakniuk, és miután láttak egy kiskaput, beszerezték az engedélyt a Palesztin Hatóságtól” – mondta az ynetnek nyilatkozva Aviv Tetraszki, a Népek Városa nevű civilszervezet képviselője. “Különösen kegyetlen ez az izraeli csökönyösség, ha még az “A” és “B” zónában is megakadályozzák ezt a megoldást” – tette hozzá.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.