Barak bocsánatot kért az arabok elleni 2000-es atrocitásokért

Ehud Barak felelősséget vállalt érte és bocsánatot kért, amiért az észak-izraeli arab lázongásokban a rendőrség 2000-ben brutális erőkkel lépett fel a tüntetők ellen, több fiatal halálát okozva.

Barak bocsánatkérése közeledését jelenti a Merechez, hogy új, Demokratikus Izrael nevű pártjával szövetségre tudjanak lépni, s a Merecre szavazó mintegy másfél mandátumot jelentő arab szavazó ezért ne forduljon el a balliberális párttól.

Augusztus elsejéig kell a pártoknak benyújtani végleges listájukat a szeptember 17-i választásokhoz, s addig alakíthatnak választási szövetségeket az egyedül a bejutási küszöb környékén álló kisebb jobb- és baloldali pártok.

Várhatóan a baloldalon Barak és a Merec, a jobboldalon pedig a Habajt Hajehudi és a Saked-Bennet féle Új Jobboldal állít közös listát. Benneték áprilisban néhány ezer szavazat híján nem jutottak be a kneszetbe, de Saked a közös párt vezetését és a megszerzett mandátumok felét követeli a jelenlegi közvéleménykutatási adatok alapján, ami viszont meglehetős ellenállásba ütközik egyelőre a telepesek legfőbb, Likudtól jobbra lévő pártjában.

Barak nem követel semmit, sőt mint láttuk, Kanossát jár, és azt mondta, akár a tizenhetedik helyen is vállalja az indulást egy pártszövetségben, ami nem csoda, mert a közvéleménykutatók a bejutási küszöb körül saccolják népszerűségét, s egyedül meglehetősen reménytelen a helyzete.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.