Az első évadját nyitja szeptemberben az Izraeli Filharmonikus Zenekar Lahav Shani vezetésével. Zubin Mehta fél évszázadon keresztül vezette a világhírű zenekart. Távozásakor komoly meglepetést okozva, a 30 éves zongoraművész-karmester Lahav Shani került a Filharmonikusok élére.

A „csodagyerek” – ahogy az izraeli sajtó nevezi – első évadja a 2020-2021 lett volna, de a bemutatkozó szezonját elvitte a korona. Lahav Shani még meg sem született, amikor Zubin Mehta 1969-ben csatlakozott az Izraeli Filharmonikusokhoz. Most eljött az idő, hogy a tanítvány a mentora helyére lépjen, és ő celebrálja az Izraeli Filharmonikus Zenekar (IPO) új évadját.

Lahav Shani kinevezése inkább csak a kívülállóknak okozott meglepetést. Miután Mehta bejelentette visszavonulását, a muzsikusok szavazást tartottak, és túlnyomórészt Shanit – barátjukat és kollégájukat – választották a következő direktornak. „Lahav megszemélyesíti minden reményünket és mindent, amit az IPO zenei igazgatójától elvárhatunk: Egy zenész családból származó, rendkívül tehetséges izraeli művész, aki közöttünk, velünk nőtt fel. Ha valaki ezeket beütné a Google-ba, őt kapnánk” – nyilatkozták a zenésztársak. „Sok barátom van a zenekarban, akikkel együtt nőttünk fel Tel-Avivban, némelyikükkel már gyerekkorunkban együtt zenéltünk. Néhány muzsikus pedig a tanárom volt, amikor elkezdtem a tel-avivi akadémiát. Ez egy nagyon különleges kapcsolat” – mondta erről az új direktor.

Szakmai tudását, művészi rangját nem lehetett megkérdőjelezni. Zongoraművészként indult, és 18 évesen már vendégszólistaként játszott az Izraeli Filharmonikus Zenekarral, Zubin Mehta meghívására. A mester bátorítására vette az útját a karmesteri dobogó felé. Három évvel később, 2010-ben, már Mehta segédkarmestere volt a zenekar turnéján, 2013-ban pedig karmesterként debütálhatott az IPO tel-avivi szezonnyitó koncertjén. Még abban az évben Shani megnyerte a Gustav Mahler Nemzetközi Karmesterversenyt. A másik mentora sem volt kisebb legenda, mint Mehta: Daniel Barenboim. Shani 2015 májusában vezényelte először a Bécsi Szimfónikus Zenekart. 2015 novemberében debütált a Bécsi Filharmonikusoknál is karmesterként és zongoristaként. 2016 júniusában lépett fel először a Rotterdami Filharmonikus Zenekarral vendégkarnagyként és zongora-szólistaként is. Ezen egyetlen koncert alapján az RPhO zenészei 2016 augusztusában egyhangúlag Shanit választották a zenekar következő vezető karmesterének. Gyakran vendégszerepel szerte a világon, beleértve az Izraeli Filharmonikusokkal való rendszeres fellépéseket is. Jelenleg a Bécsi Szimfonikus Zenekar első vendégkarmestere és a Rotterdami Filharmonikus Zenekar vezető-karmestere. 2020 óta pedig az Izraeli Filharmonikus Zenekar igazgatója is.

Nem lesz könnyű dolga egy élő legenda után helytállni ezen a poszton, de Shani minden erejével, tudásával, tehetségével szolgálni akarja ezt az intézményt, amit nemzeti kincsnek nevez, és persze legszűkebb pátriájának is.

Az első „élő” évadját máris egy szokatlan gesztussal indította, egy fantasztikus videóval, amire mindenki felkapta a fejét. Ez a felütés a jövőnek szól! Ez a programhirdetés azt üzeni, hogy nem csak a zenekarban történt generációváltás, de az új vezető a nézőtéren is szívesen látná a fiatalokat.

A törzsközönséget, a zenekar hűséges bérleteseit egy nyílt levélben szólította meg: „Egy olyan országban, ahol a rutin szó szinte értelmetlen, a valóság naponta változik, és az élet minden területén sok a bizonytalanság, az Izraeli Filharmonikusok és én is különösen büszkék vagyunk hűséges előfizetőinkre. Rólatok nem szabad megfeledkeznünk! A járvány idején is muzsikáltunk, főleg internetes közvetítésekben, felvételeken, de most, amikor visszatértünk a normális kerékvágásba, nagy örömmel láttuk, hogy a zenekar és a közönség közötti különleges kapcsolat erősebb, mint valaha, és örömmel mesélünk nektek a következő szezonról.”


Az idei program sokszínű lesz, a népszerű és az újszerű kombinációja. Lesznek közkedvelt művekre épülő koncertek, és lesz néhány izgalmas újdonság. Lesz olyan program is, amely ötvözi a kettőt. Az első ilyen páldául a Tavaszi Áldozat, Sztravinszkij híres balettje egy műsorban az izraeli Noam Sheriff művével. Az ő korai darabjain érezni Sztravinszkij hatását, és ő volt az első izraeli zeneszerző, aki a zenekar koncerttermében, a Heichal Hatarbutban is fellépett.

Lesznek rendhagyó estek is, az első szeptemberben, amikor Ester Rada izraeli-etióp jazz-énekesnő lép fel a Filharmonikusokkal egy koncert erejéig, amely a nagy jazz-dívák előtt tiszteleg.

Novemberben a zenekar először osztja majd meg a színpadot a Charles Bronfman Auditóriumban a szomszéddal, a Habima színházzal: Prokofjev Rómeó és Júlia című művének különleges változatát mutatják be a színház művészeivel közösen. A következő kaland: táncosok és zenészek egy színpadon: Ohad Fishof és Noa Zuk új koreográfiája Bartók a Csodálatos mandarin című művére. Még egy újítás ebben a szezonban: a kamarazenei sorozatban a direktor zongoraművészként csatlakozik majd a zenekar muzsikusaihoz.

Lahav Shani debütáló szezonja zeneigazgatóként egyben az Izraeli Filharmonikus Zenekar 85. évadja is. A karmesterek és szólisták listája igazi sztárparádé: Joshua Bell, Daniil Trifonov, Christoph Eschenbach, Pinchas Zukerman, Leonidas Kavakos, Vasily Petrenko, Ilan Volkov, Omer Meir Wellber, Gianandrea Noseda, Tabea Zimmermann, Philippe Jordan, valamint az idei szezon rezidens művésze, Yefim Bronfman és még sokan mások.

A végére hagytam a legfantasztikusabb meglepetést: a legenda, Zubin Mehta visszatér Tel-Avivba, Puccini Toscáját vezényeli majd!


Az írás megjelent a Mazsihisz oldalán is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.