Izrael légicsapást hajtott végre Szíriában

Izraeli csapás ért egy stratégiai jelentőségű települést Szíria déli részén – közölte szerdára virradó éjjel a szíriai állami média. Elemzők szerint a Hezbollah állásait támadta Izrael az elmúlt évek legnagyobb erejű támadásában.

Izraeli csapás ért egy stratégiai jelentőségű települést Szíria déli részén – közölte szerdára virradó éjjel a szíriai állami média. Az al-Ikbaríja állami televízió első híradásából csak annyi derült ki, hogy a támadás célpontja el-Harra városa volt.

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint az izraeli támadás csak anyagi károkat okozott – bár később halottakról is érkeztek jelentések. A hírügynökség ugyanakkor felidézte a legutóbbi, június végi izraeli csapásokat, amikor – mint írta – a szíriai légvédelem a hadsereg Damaszkusz peremén és Homsz tartományban lévő állásai ellen irányuló nagyszabású támadást hárított el.

Szíriát ismerő diplomáciai források akkor azt mondták, hogy azok az éjszakai csapások valójában iráni támogatású erők, köztük a libanoni síita Hezbollah mozgalom Damaszkusz melletti támaszpontjait vették célba, és az elmúlt évek legnagyobb erejű izraeli támadásáról volt szó. A június 30-i támadás előtt néhány nappal tartottak találkozót Izraelben a zsidó állam, az Egyesült Államok és Oroszország nemzetbiztonsági tanácsadói, s hírszerzési források szerint a találkozón Washington és Jeruzsálem azt követelte, hogy Moszkva érje el Irán erőinek a térségből való kivonását.

El-Harra egy stratégiai jelentőségű település a Golán-fennsík lábánál, és sok éven át egy jelentős orosz katonai radarállomásnak adott otthont, amíg 2014-ben lázadó erők el nem foglalták. A szíriai hadseregnek tavaly sikerült visszafoglalnia. Izrael az elmúlt években hasonló támadások százait hajtotta végre olyan szíriai célpontok ellen, amelyek ősellensége, Irán és az Iránnal szövetséges libanoni Hezbollah mozgalom kezén vannak. Az izraeli vezetés ezt a két erőt az ország határaira leselkedő legnagyobb veszélynek tartja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.