Randevúzunk Jeruzsálemben?

Akkor rajta, induljunk a két modern táncos, Nadav Zelner és Tamar Sonn után, amint az izraeli Külügyminisztérium által készített promóciós videofelvételen Jeruzsálem nevezetes helyszínein végigtáncolnak: a Machane Yehuda piac sikátorain, az Izrael Múzeum folyosóin és az óváros nevezetességei mentén.

„Az alapötlet az volt, hogy Jeruzsálem szépségét új szemszögből mutassuk meg – a táncon keresztül.” – mondta Zelner, aki egyben a kisfilm koreográfusa is. „Ez a város valóban hihetetlen háttér.”

A videót Jeruzsálem egyesítésének 50. évfordulója alkalmából készítették: az 1967-es hatnapos háborúban Izrael elfoglalta Jordániától a város keleti felét – köztük az Óvárost és a Siratófalat. Mind Izrael, mind a palesztinok Jeruzsálemet tekintik fővárosuknak – már csak egy megfelelő kompromisszum kidolgozása maradt hátra…

„Igazából nem a politika indított minket a videó elkészítésénél – nyilatkozta a 24 éves táncművész, Nadav Zelner, aki többnyire Tel-Avivban dolgozik színházak, a televízió és olyan neves táncegyüttesek számára, mint például a Batsheva Dance Company. „Azt szeretnénk, hogy az emberek mosolyogjanak, mindent elfelejtve két és fél percen keresztül élvezzék Jeruzsálem szépségét”.

A videó aláfestő zenéjét egy 1930-ban kiadott “Jack, I’m Mellow” című albumból vették, amelyet egy afro-amerikai blues énekes, Trixie Smith rögzített – a marihuána használatának istenítésére. Vajon ez arra a lelki magaslatra utal, amit a Szent Városba látogató érezhet, avagy Izrael egyre liberálisabb hozzáállására céloz a marihuána használatának terén? Talán mindkettőre?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times of Israel