Tengerparti élőlánccal követelték a túszok elengedését

tüntetők sárga zászlókkal
Arra kérték a résztvevőket, hogy csendben, szlogenek nélkül álljanak együtt a túszok családtagjaival – Fotó: Facebook

Mintegy 85 kilométer hosszú tengerparti élőlánccal követeltek megállapodást a Gázai övezetbe hurcolt izraeli túszok kicseréléséért – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál pénteken.

A Gázai övezet iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadása óta az övezetben fogva tartott izraeli túszok családtagjai élőláncot szerveztek péntek délelőtt Izrael földközi-tengeri partjainak strandjain, melyen a Haifához közeli Habonim-parttól egészen a Tel-Avivtől délre fekvő Rison Lecion strandjáig álltak a megállapodást követelők.

Az élőlánc előtt Seli Sem-Tov – akinek a fiát az övezethez közel rendezett transzpartiról hurcolták el – arra kérte a résztvevőket, hogy csendben, szlogenek nélkül álljanak együtt a családtagokkal.

A Hamasz október 7-én 253 embert rabolt el Izraelből, akik közül egy tűzszüneti és fogolycsere-egyezmény alapján november végén elengedtek 105 civilt, nőket és gyerekeket.

Izraelben jelenleg 129 olyan embert tartanak számon, akik a Hamasz fogságában vannak, de többen közülük már biztosan nincsenek életben. Az izraeli hadseregnek mindössze három túszt sikerült élve kiszabadítani, és a harcok során megtalálták, és temetésre Izraelbe szállították 12 izraeli holttestét. Három megszökött túszt izraeli katonák lőttek le tévedésből.

A jelenleg is fogvatartottak közül 34-en már bizonyosan életüket vesztették az izraeli hadsereg hírszerzési forrásai szerint, de becslések szerint jóval magasabb lehet a meggyilkolt vagy a fogvatartás brutális körülményei miatt elhunyt áldozatok száma.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.