Egy tiszt és két katona megsebesült egy Gázai övezetből támadó palesztin lövéseitől, a merénylő meghalt

IDF katonák a Gázai övezet határkerítése közelében, ma este - fotó: IDF szóvivő
IDF katonák a Gázai övezet határkerítése közelében - fotó: IDF szóvivő

Egy izraeli tiszt közepesen súlyos és két katona könnyű sérüléseket szenvedett, amikor egy határsértő gázai terrorista csütörtökön tüzet nyitott rájuk, számolt be az Izraeli Védelmi Erők Twitteren.

A hadsereg kiszúrta, ahogy a gyanúsított hajnali 2 órakor a határkerítés felé tart az izraeli Kisszufim területén, és a protokollnak megfelelően riasztotta a közelben lévő Goláni csapatokat. Miután a terrorista behatolt izraeli területre tüzet nyitott a katonákra, közepesen súlyosan megsebesítve egy tisztet. Az incidens során egy katona könnyű repeszsérüléseket szenvedett, míg egy másiknak megsérült a dobhártyája a saját lövéseitől. Az erősítésül küldött másik Goláni-egység lokalizálta a fegyverest, tüzet nyitott rá és megölte. Ezen felül a hadsereg tanktűzzel megsemmisített egy Hamász katonai pozíciót.

A megsemmisített Hamasz állás

A hadsereg szóvivője szerint a határsértő terrorista Hamász egyenruhában volt, Kalasnyikovval és gránátokkal – melyek közül legalább egyet a csapatokra dobott – volt felfegyverkezve. A történteket a szóvivő rendkívül súlyosnak nevezte, függetlenül attól, hogy úgy vélik, a terrorista önállóan cselekedett, nem parancsra.

Az incidens során számos utat lezártak és megerősítették a katonai jelenlétet a környező közösségek biztonsága érdekében. A hadsereg hangsúlyozta, az incidens a határ menti térségben történt.

Palesztinok a támadott Hamasz állásban talált lőszerekkel

A sebesült harcosokat a beér-sevai Szoroka Kórházban szállították, és értesítették családjaikat. Egyik sérült sincs életveszélyben.

A Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet még nem nyilatkozott a támadással kapcsolatban.

A szerda esti támadásra egy nappal azt követően került sor, hogy befejeződött az izraeli hadsereg nagyszabású hadgyakorlata a Déli Hadosztállyal a hadsereg gázai harcokra való felkészültségének javítására.

A hadsereg megerősítette a katonai jelenlétet a környező közösségek biztonsága érdekében – fotó: IDF szóvivő

A hadgyakorlat során a csapatokkal Askelon utcáin az éjszaka közepén a gázai városi hadviselést szimulálták.

A többi forgatókönyv között szerepelt egy esetleges terrorista kísérlet Askelon és más helyszínek átvételére a tengeren keresztül; sérültek evakuálása helikopterekben; lakosok evakuálása otthonaikból; és egy közösség átvétele az övezetben.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.