Az izraeli pártok többsége nem demokratikus

Knesset izraeli zaszlo kneszet
A Kneszet épülete Jeruzsálemben - fotó: Wikipedia

Most, hogy közvetlenül a választások előtt a pártlistákat lezárták, érdemes megismerni a különböző pártokat aszerint is, mennyire demokratikus a belső felépítésük.

Nos, az Izraeli Demokrácia Intézet vizsgálata szerint a helyzet nem valami rózsás.

A következő Kneszetbe bejutni szándékozó 21 párt közül 13 olyan, amelynek nincsen belső demokratikus szervezettsége: sem előválasztások, sem pártintézmények megválasztása, mint például a pártcentrum, hanem kizárólag egyszemélyű és mindent eldöntő vezetője, vagy legfeljebb egy szűkkörű belső bizottság, amely nem képviseli a párttagok és a pártot támogatók közösségét.

Az alábbi pártokról van szó: Erős Izrael (Hoszen Jiszrael – Beni Ganz) , Van jövő (Jes Atid – Jair Lapid), Telem (Bogi Jaalon), Demokratikus Izrael (Jiszrael Demokratit – Ehud Barak), Zöld Mozgalom (haTnua haJaruka), Híd (Geser – Orli Levi), az Új Jobboldal (haJamin heChadas – Ajelet Saked), Sasz (Arie Deri), Agudat Jiszrael, Tóra Zászlaja (Degel haTora), Izrael a Hazánk (Jiszrael Beitenu – Avigdor Liberman) és Taál.

Az OECD-országokhoz képest Izrael messze elmarad. Németországban törvény írja elő és szabályozza a pártok belső demokráciáját. Hollandiában, Franciaországban, Kanadában és az Egyesült Királyságban is a legtöbb párt betartja a belső demokrácia bizonyos szintjét – állapítja meg az IDI tanulmánya.

A felmérés, amelyben a pártok belső működését vizsgálták meg négy aspektusból (részvétel, képviselet, verseny, pártszervek választása) azt mutatja, hogy valójában az összes újonnan létrehozott párt Izraelben (az Identitás /Zehut/ kivételével) diktatórikus párt, amelyek kizárják a nyilvánosság részvételét a jelöltek megválasztásából, és inkább olyan “csillagok” beszerzésére törekszenek, akik lehet, hogy kiváló parlamenti képviselőkké válnak, de lehet, hogy nem.

Az izraeli parlamenti választásokig még ennyi idő van hátra: