A MyHeritage nevű cég, amely családfakutatással foglalkozik a beküldött DNS, vagyis nyálminta alapján, összefogott egy statisztikussal, egy bizonyos Daniel Sztackival, és megpróbálták kideríteni, hogy hol él a legtöbb zsidó felmenőkkel bíró ember, elsősorban askenázi, európai zsidó.

Egymillió nyolcszázezer ember DNS-ét dolgozták fel az egész világról, és legnagyobb döbbenetükre kiderült, hogy az ország lélekszámához képest Magyarországon vannak a legtöbben olyanok, akik felmenői között askenázi zsidók voltak – persze csak Izrael után.

A yneten megismertetett tanulmány szerint Magyarország megelőzi Amerikát és Kanadát is. Magyarországon 4981 beküldő 7,6%-ánál legalább 25%-os askenázi származást regisztráltak, vagyis volt egy zsidó nagyszülője, míg Amerikában csak 3,5%-nál, vagy Kanadában csak 3,0%-nál.

A ynet szerint

Magyarországon igen sokan nem ismerik zsidó gyökereiket,

mert a szülők, nagyszülők kifejezetten eltitkolták származásukat a holokauszt vagy az antiszemitizmus  miatt.

Daniel Sztacki figyelmét persze az sem kerülte el, hogy az ilyen genetikai teszteket mindenütt az iskolázottabb népességi csoportok végzik, és ezért súlyozta némiképp az eredményt. Végül arra jutott, hogy

a legalább 50 százalékban askenázi zsidó származású emberek száma Magyarországon ma eléri a 130 000-et,

ami alaposan meghaladja az eddigi ötvenezres becsléseket. 

A soá után sok magyar túlélő Izraelbe vándorolt​​, ott sokan fontos szerephez jutottak, mint  Efraim Kishon, Mose Stern kántor, Zeév és Dosh karikaturisták, Tomi Lapid, stb. Viszont Magyarországon is jelentős számú zsidó közösség maradt, a SZU összeomlása után még csatlakoztak is hozzájuk onnan és Izraelből, de a mindig is jelen lévő intenzív antiszemitizmus – ami újabban még fokozódott is – azt okozta, hogy csak ötvenezerre becsüljék a zsidók számát – legalábbbis a ynet így véli. 

Sokan csak a beküldött nyálminta után tudták meg, hogy zsidók leszármazottai, de nem csak őket érte meglepetés, hanem a kutatás vezetőit is. “Első alkalommal látjuk a testre írva a zsidó származást” – mondta a felmérést vezető tudós.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.