3 filmet is forgathatunk szeptembertől Izraelben

...end eksön

Abban mindenki egyetért, hogy hatalmas a tétje a szeptemberi választásoknak, mert eldől Netanjahu és vele a jogállamiság sorsa Izraelben. Eldől, hogy tovább folyik-e a jogállamiságot biztosító fékek és egyensúlyok lebontása Netanjahu nem is politikai, de egyéni bűnügyi túlélése érdekében, vagy az ország visszatér a puha diktatúrává válás útjáról.

Nagy a tét, de egyelőre igen csekély az érdeklődés, úgy látszik, egy évben kétszer nehéz felrázni és mozgósítani Izrael népét, és ráadásul mindenki nyaral. A média szerint szeptemberben indul majd be gőzerővel a kampány, hogy 17-ig ismét felfalják hatalmas tömegpropagandával a kis pártokat  a nagyok, lásd politikai kannibalizmus.

A helyi elemzők szerint Netanjahu lemondott róla, hogy sikerül összeszednie a 61 jobboldali – ultraortodox mandátumot saját szekértáborából, mert az utóbbi hónapokban egy közvéleménykutatás sem ígért ennyit a jobboldali pártoknak és Netanjahu “természetes szövetségeseinek”, vagyis azon pártoknak, melyek készek szűk érdekeik mentén  felszámolni a demokráciát. A kormányfő köreiből kiszivárgott, hogy új taktikát választott. A Kék-Fehér és a Munkapárt-Geser pártszövetségekből próbál leválasztani és átcsábítani majd mesés miniszteri tárcák ígéretével politikusokat kormányalakításához – ha erre felkérik.

A Háárecben Chemi Shalev három lehetséges forgatókönyvet vázolt fel:

 1  “Édes álom”

A centrista, a baloldali és az arab pártok együtt a tavaszinál öt mandátummal többet szednek össze, vagyis 60 mandátum birtokában előre megakadályozzák Netanjahu újabb kormányalakítási kísérletét.

Ehhez az kell, hogy az arab szavazók legalább a 2015-ös mértékben elmenjenek szavazni, a Munkapárt szociális propagandájával átcsábítson 1-2 mandátumnyi volt Likudost, a szélsőjobb Zsidó Hatalom ne érje el a választási küszöböt, és ezzel vesszenek el szavazataik, s a Likud szavazóinak nagy, Netanjahuban csalódott része otthon maradjon. Ganznak nem lesz könnyű dolga kormánya megalakításakor, baloldali kormányra ne számítsunk, de a jogállamiság megmentve, és Netanjahu törvény elé kerül.

 2  “Liberman a király (cár)”

A két szekértábor 55, Liberman pedig tíz mandátumot szerez, ahogy azt a közvélemény-kutatások ígérik. Liberman pedig a következőket lépi: a. vagy Likud–Kék-Fehér–Izrael a hazánk egységkormány, b. vagy jogi immunitása fejében üzletet köt Netanjahuval akár rotációs kormányfőséggel, és marad a jobboldali vallásos koalíció, c. vagy Ganz alakíthat kormányt.

 3  “A demokrácia vége”

Az arabok és a liberális-baloldali izraeliek otthon maradnak és Netanjahunak sikerül megszereznie 61 mandátumot. Jobboldali ultraortodox kormányt alakít Liberman nélkül, nem áll törvény elé, és Izrael bekebelezi részben vagy egészben Ciszjordániát. Netanjahu győzött, az izraeli demokrácia vesztett. Vége.

Szerinted milyen zsánerű lesz a film?

  • 2. gengszterfilm (47%, 7 Votes)
  • 3. horrorfilm (40%, 6 Votes)
  • 1. romantikus komédia (13%, 2 Votes)

Összes szavazó: 15

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.