Töredékszavazat-megállapodást kötött a Kék-Fehér és Liberman

Az egyezmény alapján a választási eredmények ismeretében, a mandátumok elosztásakor az egyik pártra adott szavazatokat beszámíthatják a másik párt eredményébe, ha azok egyébként elvesznének, mert kevesebbet jelentenek egy teljes mandátumnál.

Vagyis ha mondjuk a Kék-Fehér 38,3 mandátumnyi szavazatot kapott, akkor a 0,3 mandátumot érő szavazatot hozzácsapják Liberman Izrael a hazánk pártjának eredményéhez, ami akár egy teljes szavazathoz juttathatja azt, vagy fordítva.

A megállapodást ugyan támadják jobbról-balról, de mindkét párt számára előnyös: a centrista Kék-Fehért segíti abban, hogy kikeveredjen a Netanjahu-féle “baloldali párt” megbélyegzésből, Libermant pedig a politikai vákuumból, a sem ide sem oda nem tartozó pária helyzetből menti ki, és teszi szalonképesebbé a centrista-balos szavazók számára.

Az előző választásokon a Kék-Fehér töredékszavazatok elvesztek, mert akkor még Liberman egyértelműen jobboldali pártnak számított, amely Netanjahu kormányába belép, ezért a Netanjahu leváltására megalakult Kék-Fehér nem köthetett vele megállapodást. Kötöttek volna a szociáldemokrata Munkapárttal, de akkor azt még Avi Gabaj vezette, aki – máig sem világos miért – ettől elzárkózott.

A baloldal számára létfontosságú lenne, hogy újabb hasonló megállapodások szülessenek a Munkapárt-Geser és a Merec-Deomkratikus Tábor között, különösen, mert egyébként rengeteg baloldali szavazat veszhet kárba, ha a Munkapárt nem ugorja meg a 3,25 %-os választási küszöböt.

Csak remélni lehet, hogy ezúttal egyéni sértődések és hiúságok nem akadályozzák meg az efféle szövetségek megalakítását…

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.