Baloldali izraeli politikusok bírálták Donald Trump amerikai elnököt

101
Donald Trump
Fotó: Gage Skidmore / Flickr

Izraelben baloldali politikusok szerdán elítélték Donald Trump amerikai elnöknek a demokrata pártra szavazó amerikai zsidókat bíráló megjegyzését, amely szerint az ilyen emberek vagy nem lojálisak, vagy tudatlanok.

A katonai rádióban megszólaló politikusok köztük az amerikai származású Michael Oren, volt washingtoni nagykövet és a Mindannyian (Kulanu) nevű centrista párt politikusa az amerikai zsidókat megbélyegző, hazájukhoz való hűségüket kétségbevonó antiszemita hagyomány nyomait látta Trump megjegyzésében, melyből nem derült ki világosan, hogy mely országhoz, Izraelhez vagy Amerikához kellene-e hűségesebbnek lenniük.

“A kisebbségek hűségének megkérdőjelezése, illetve ennek a véleménynek a zsidókra történő alkalmazása több évtizede folyik, és ma egyesíti Trump, Benjamin Netanjahu és más vezetők antiliberális szövetségét” – írta Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt politikusa Twitter-fiókjában egyszerre bírálva az amerikai elnököt és az izraeli kormányfőt.

Zandberg szerint elsőként Netanjahunak kellene bocsánatkérést követelni Trumptól az amerikai zsidók hazájukhoz való lojalitásának felvetéséért. Ezzel az izraeli miniszterelnök hallgatását is ostorozta.

Donald Trump a Fehér Házban kedden jelentette ki, hogy “bármely zsidó, aki a demokratákra szavaz szerintem vagy teljesen tudatlan, vagy súlyos hűtlenséget követ el”. Trump szavait számos amerikai zsidó közszereplő ítélte el.