Ziknei Cfat: „Ne jöjj el – péntek-szombat, ez a választás napja!”

Sokszor lemegy ez a dal mindenféle rádióadókon csütörtök esténként is, de választások előtt – idén ez már a harmadik! – még többet lehet hallani ezt a furcsa slágert (zárt autóban, gyerekekkel ajánlatos csontig felerősíteni).

Az 1990-es évek egyik kultikus zenekara, a Ziknei Cfat („Cfati Vének”) adja elő, illetve vezetőjük, a mára inkább komikusként ismert Maor Cohen. Erre az időre esik az izraeli rockzene reneszánsza. A posztmodern, posztcionista, posztnihilista könnyűzenei formációk váltották fel az addigi nemzeti-izraeli, szuperhős, úttörő-országépítő (kissé az orosz népzenei-munkásmozgalmi világot idéző), nagyzenekarral, kórussal előadó zenészeket. Erről árulkodik ezeknek a csapatoknak a neve (Tipex, HaDzsirafot, Ziknei Cfat, Efo Hajeled – Hol a gyerek, Nekamat Hatraktor – A traktor visszavág) és persze az is, hogy nem mindig van a daloknak üzenete, néha még értelme sem sok.
Inkább a mindennapok valósága, univerzálisabb problémák és gondolatok, a kiábrándultság, a kritika került előtérbe, fontosabb a show, a kinézet, nincs nemzeti konszenzus a katonaságról, önfeláldozásról, békéről. Abban az időben nyíltak és működtek a kultikus tel-avivi klubok, az aradi popfesztivál, annak a korszaknak a fiataljai tüntettek és ünnepeltek a békefolyamatok alatt, virrasztottak a téren a Rabin-gyilkosság után – amikor megint egy új korszak kezdődik…

Akkor íródott ez a dal is. A dalban csak 14 különböző szó van, összesen 21.

Ne jöjj el – péntek-szombat
Ez a választás napja
Ne jöjj el – péntek- szombat
Ez a választás napja

Ez a választás napja
Ez a választás napja
Ne jöjj el – péntek-szombat
Ez a választás napja

Nem, nem állatok vagyunk
Csak emberek
Nem, nem állatok vagyunk
Igen, maga a világ vagyunk.

לא תבואי שישי שבת
זהו יום הבוחר
לא תבואי שישי שבת
זהו יום הבוחר

זהו יום הבוחר
זהו יום הבוחר
לא תבואי שישי שבת
זהו יום הבוחר

לא אנחנו לא חיות
רק בני אדם
לא אנחנו לא חיות
כן אנחנו העולם

A számnak többféle értelmezése kering a köztudatban: van a kiábrándul-szerelmes verzió, van a vallásos, a végítélet napját köszöntő, a megváltós-misztikus, és Maor Cohen egyszer azt nyilatkozta, egyszerűen ez jött ki legjobban a zenére. Lehet választani…

 

Még a “Kedvenc dalom” sorozatból:

Dal a békéhez

Had gadja

Arik Einstein – Miki Gavrielov: Te meg én (אני ואתה)

Van kedvenc izraeli dalod? Miért pont az? Küldd el, és kitesszük!

 

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.