Rafi Peretz oktatási miniszter tegnap elégedett mosollyal jelentette be a tanév problémamentes megnyitását, azzal érvelve, hogy minden válság és nehézség megoldódott. De úgy tűnik, hogy Rafi rabbi elfelejtett egy aprócska válságot, amely azzal fenyeget, hogy elrontja a nagy örömöt. A jelenlegi tanév komoly tanárhiánnyal kezdődik – ami annyira súlyos, hogy az elmúlt hónapokban az Oktatási Minisztérium mindent megtett, hogy a közvélemény ne szerezzen tudomást róla, és a válság valahogy majd megoldódjon magától. De bárhogy is próbáljuk takargatni a dolgot, Izraelben a különféle tantárgyakból közel 1800 középiskolai tanár hiányzik.

A The Markerben ma bemutatott adatok szerint

vannak olyan tantárgyak, amelyekben annyira súlyos a tanárhiány, hogy a kihalás szélére kerültek

– például olyan természettudományi tantárgyak, mint a fizika, a kémia, a biológia és a számítástechnika.

Az oktatási minisztérium megoldása a súlyos hiányra, azon kívül, hogy nem foglalkozik vele, hogy egyszerűen képzetlen tanárokat foglalkoztat, vagy hagyja, hogy a tanárok olyan tantárgyakat tanítsanak, amelyekre nem szakosodtak. Ma Izraelben a legtöbb nyelv- és matematikatanár – 66%, illetve 61% – egyáltalán nem képzett arra, hogy iskolákban tanítsa ezeket a tantárgyakat. Ez azt jelenti, hogy a tanulók nem kellő minőségben fogják megtanulni ezeket a fontos tárgyakat.

Miközben sok fontos tantárgy válságban van, biztosak lehetünk benne, hogy van egy olyan terület, amely igazi virágzást élvez. A titkos jelentés szerint, amelyet az Oktatási Minisztérium nagyon nem kívánt közzétenni, az oktatási rendszerbe bekapcsolódó tanárok többségét judaizmustanár-képzésben részesítették – ami nem túl meglepő, tekintettel az Oktatási Minisztérium utóbbi évek – Bennett és Rafi Peretz minisztersége alatti – tendenciájára, hogy hatalmas költségvetést fordítanak a zsidó kultúrára, vallásra és mindenre, ami a vallásos jobboldal filozófiáját támogatja.

Idén 477 új judaizmustanár fog integrálódni a középiskolákban, szemben a mindössze 7 fizika- és 8 kémiatanárral.

Nyelv- és irodalomtanárokat egyébként ebben az évben egyáltalán nem fognak felvenni, de kinek van szüksége nyelvre és irodalomra, amikor olyan rengeteg judaizmussal rendelkezünk?

Éppen ezen a héten szivárgott ki azoknak az óráknak a tartalma, amelyeket Rafi Peretz tartott, mielőtt az oktatási miniszter posztjára lépett volna. “Hatalmas lépéseket teszünk annak érdekében, hogy visszatérjünk a próféciához Izraelben.

Az egyetemek helyett próféTaiskolák lesznek.

Lassan-lassan ezt is elérjük” – mondta a hallgatóknak a katonaság előtti előkészítő programban. A tanárok oktatási rendszerbe való felvételének adatai szerint úgy tűnik, Rafi rabbi a tervek szerint halad.

izraeli tantárgyak új tanárok szerinti megoszlása

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁS61