Biztonságpolitikai hármas csúcs izraeli, orosz és amerikai részvétellel?

A Netanjahu házaspár Indiában
Fotó: Benjamin Netanjahu Facebook-oldala

Netanjahu kevesebb mint egy héttel előbb lemondta, illetve a szeptember 17-i választások utánra halasztotta az eredetileg a jövő hétre tervezett indiai látogatását.

Megindultak a találgatások: vajon mi késztette a változásra? Az egyik elmélet (The Jerusalem Post) szerint helyette biztonságpolitikai hármas csúcsot tervez orosz és amerikai részvétellel, akárcsak júniusban.

A mai (kedd) lapokban az is fölmerült, hogy ismét nagy csinnadrattával bejelentett amerikai választási ajándékra vár Trumptól: valamiféle biztonsági-katonai-fegyvercsomagra, hogy a választások előtt egy-két nappal ezzel hozza helyre az utóbbi napok korrupciós leleplezései után alaposan megcsorbult tekintélyét.

Két héttel a választások előtt egyelőre semmi sem világos, és könnyen megismétlődhet az áprilisi patthelyzet azzal a különbséggel, hogy Avigdor Liberman most nem fogja Netanjahut javasolni Rivlinnek kormányfőjelöltnek. De ha a Likud lesz a legnagyobb párt, ettől még megkaphatja ismét a lehetőséget, még akkor is, ha nem sikerült a vallásos és a jobboldali pártokból összeszednie a 61 mandátumot. Kicsi a valószínűsége azonban, hogy most sikerülne, ami áprilisban sem jött össze: a kormányalakítás.

Ekkor jöhet Ganz, ha csak másodikként futna be a Kék-Fehér, de az ő helyzete sem egyszerűbb Netanjahuénál. Többször bejelentette, hogy szekuláris egységkormányra törekszik a Netanjahu nélküli Likuddal, s ketten együtt már kormányozhatnak is, ha megismétlik az áprilisi eredményüket. Ennek egyetlen akadálya van, a korrupciós vádemelés előtt álló Benjamin Netanjahu.

Ha a Likud most sem lesz képes félreállítani, akkor jöhet a harmadik választási forduló decemberben?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.