Egy taxitársaság megtagadta arab utasok szállítását – 43 ezer sékel kártérítést kell fizetnie

A taxisofőr meghallotta, hogy a két várakozó utas arabul beszélget, erre elhajtott, mielőtt beülhettek volna az autóba. Az állomás diszpécsere azt mondta a telefonban: “Nem szállítunk arabokat, haver, nem akarunk arabokat utaztatni, és kész” – írta a Haaretz.

A múlt héten egy jeruzsálemi helyi bíróság úgy döntött egy kártérítési perben, hogy a város taxitársaságának 43 ezer sékel (kb. 3,6 millió forint) sérelemdíjat kell fizetnie két arab utas számára, akiktől az állomás alkalmazottai személyazonosságuk miatt megtagadták az utazást.

Körülbelül két évvel ezelőtt a felperesnek, Suhail Theresinek és testvérének találkozója volt egy jeruzsálemi ügyvédi irodában. Az iroda dolgozója taxit hívott kettejük számára a Rav Sefa (רב שפע) társaságtól, de amint a helyszínre érkező sofőr meghallotta, hogy Theresi és testvére arabul beszélgetnek, elhajtott, mielőtt azok beszállhattak volna az autóba.

Ezt követően az ügyvédi irodából Lior Gideon ügyvéd felhívta az állomást, mire a diszpécser közölte vele, hogy a Rav Sefa nem szállít arabokat. Egy rögzített beszélgetésben, amelyet a bíróság elé terjesztett, Gideon azt kérdezi: “Mi a helyzet a taxival?” A diszpécser az alábbi választ adta: “Mondtam, hogy nem szállítunk arabokat, achi (tesó), nem akarunk arabokat szállítani, és kész. Ez a válasz” – majd lezárta a telefont. Később ezt több, további beszélgetésben is megismételte.

A perben a taxitársaság azzal próbált érvelni, hogy a testvérpár magatartása váltotta ki a sofőrnél a szállításuk megtagadását, valamint hogy a felperes testvére illegálisan tartózkodott Izraelben, ezért az állomás jogosan megtagadhatta az utaztatást. Samah Saber Massarwi bírónő elutasította mindkét érvet, és azt állította, hogy a cég megsértette a hátrányos megkülönböztetés tilalmáról szóló törvényt.

A bíró szerint a társaságnak Gideon ügyvéd telefonhívásai során többször is lehetősége volt visszavonni a diszkriminációt, “de az alperes inkább ragaszkodott a kirekesztéshez”.

A 43 ezer sékel kártérítésen túl a Rav Sefa állomásnak közel 10 ezer sékeles ügyvédi költséget is meg kell fizetnie.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz