Hordák out, lopják in

2015: “Az arabok hordákban vonulnak szavazni.”

2019: “Az arabok ellopják a választást.”

Netanjahu frissítette a négy évvel ezelőtt is kiválóan bevált riogatós mozgósítást, és a kamerás kampánnyal csúcsra járatja: miután az előző választásokon áprilisban – részben hála a becsempészett titkos Likud-kameráknak minimális volt az arabok részvétele, a hordákban vonulással már nem lehet riogatni a bázist. De sebaj, kész az új, rettegős-megfélemlítős veszedelem: az arabok csalnak, el akarják lopni a választásokat, ezért sürgősen kamerákat kell felszerelni a választási helyiségekben.

Ezzel egyrészt megsértődhetnek – joggal – és otthon maradhatnak a csalással vádolt, egyenrangúságukat ismét kétségbe vont arab állampolgárok, akik ugye Netanjahu elleni pártokra szavaznának – köszönik szépen, nem kérnek az ilyen demokráciából, ahol eleve megbélyegzik őket. Másrészt felbuzdulnak az amúgy Netanjahuval igen elégedetlen és az állandó ellenség elleni harcba belefásult Likud szavazók: muszáj leadni voksukat, mert különben jön az arab ellenség.

A tények pedig nem zavarják meg a Likud kameráért kiáltó harcosait: áprilisban csakis a Likud és a Sasz párt javára elkövetett választási csalásokat lepleztek le Izraelben. A Likud azt is tudja, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a kamerákat fel lehet szerelni szervezetten a szeptember 17-ig tartó rövid időben, még ha sikerülne is addig végigverniük egy villámtörvénykezést, szembemenve a legfőbb ügyésszel és a választási bizottság elnökével, s a jogi szakvéleményekkel.

És egy másik fontos célt is elér Netanjahu: ismét sikerült tematizálni a közbeszédet, mindenki a kamerákról, az arabok nemlétező csalásáról beszél, s teljesen háttérbe szorulnak a régi és az újabb és újabb hajmeresztő leleplezések és gyanúk Netanjahu és családja törvénybe ütköző/etikátlan tevékenységeiről, az ellene szóló tanúvallomásokról, bizonyítékokról, eljárásokról számos korrupciós ügyben, a valós gazdasági adatokról és más égető problémákról.

Helyettük máris a káosz és a rendezetlenség légköre uralja el a közelgő választásokat, és a kudarc esetére is kész a magyarázat: ellopták a választásokat, nem sikerült kamerákkal biztosítani tisztaságukat, nem fogadjuk el az eredményeket. Noha egész szépen működött a választási helyiségekben elhelyezett kamerák nélkül is az izraeli demokrácia az elmúlt több mint hetven évben…

Most akkor ki is akarja elcsalni, szétverni és delegitimizálni a választásokat?

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.