Netanjahu bekamerázná a választóhelyiségeket

Egy áprilisban elcsípett rejtett kamera - fotó: Hadas- Taál párt
Egy áprilisban elcsípett rejtett kamera - fotó: Hadas- Taál párt

Lehet, hogy már szeptember közepén kamerák kereszttüzében szavazhatunk, vagy ha mi nem is, de az arab szavazók feltétlenül – legalábbis ha Netanjahu és a Likud képes lesz átverni egy készülő törvényjavaslatot a jogrendszer képviselőinek tiltakozásán.

A Likud párt villámtörvénykezésre készül, hogy a pártdelegáltak a két hét múlva esedékes választásokon kép- és hangfelvételeket készíthessenek a szavazókról és a szavazásról – azt állítják, így akarják megakadályozni a csalást.

A likudos Amir Ohana igazságügyminiszter vasárnap mutatja be a kormánynak a Likud törvényjavaslatát, és a jövő héten villámgyorsan megpróbálják majd elfogadtatni a kneszetben. Az sem zavarja őket, hogy Avicháj Mandelblitt főügyész, aki elvileg a kormány jog-szakértője, törvényellenesnek vélte és megpróbálta leállítani az új törvénykezést. Döntéséről hiába küldött levelet Ohanának, Aria Deri belügyminiszternek és Netanjahunak.

Hanan Melcer, legfelsőbb bírósági bíró és a választási bizottság elnöke is felemelte szavát a készülő törvény ellen, szerinte a kamerákkal lehetetlen szabályosan lebonyolítani a választásokat, mert amikor mondjuk mind a harminc párt képviselője megjelenik az eszközeivel egy-egy helyiségben, az káoszt okozhat. Melcer bíró szerint már most is elegendő megfigyelővel biztosíthatják a szavazások tiszta lefolyását, és amennyiben a választási eljárások javítására van szükség, azt nem demokratikus napokkal a választások előtt törvénnyel szabályozni – a törvényt megítélése szerint az Alkotmánybíróság egyébként is visszadobná.

Netanjahut ez sem hatotta meg. Londonba menet a reptéren – még mielőtt Sarával szokás szerint kézen fogva felmentek volna a lépcsőkön – úgy tett, mintha nem értené, mi is ezzel a baj. Hiszen az arabok csalók, és vannak kamerák a szuperekben, sőt még az orvosi rendelőkben is.

Mi sem értenénk, ha nem tudnánk, hogy az áprilisi választásokon már bevetették a kamerákat a Likud megfigyelői, akkor még titokban, és csak az arabok választóhelyiségeiben. Megjelenésük az arab pártok szerint jelentősen szerepet játszott benne, hogy soha még ilyen kevesen nem mentek el szavazni közülük, sőt sokan visszafordultak, amikor meghallották, hogy kamerázzák őket.

Azt mondani sem kell, hogy az arabok ellenzéki meg arab pártokra szavaznak, és otthonmaradásuk a jobboldalt erősíti. Ahmed Tibi parlamenti képviselő szerint a kamerázással Bibi két legyet üt egy csapásra: egyrészt csalóknak és ezáltal a demokrácia ellenségeinek nyilvánítja az arabokat, másrészt ezzel az uszítással tüzeli bázisát: muszáj elmenniük rá szavazni, mert különben a csaló arabok szavaznak, “ellopják a választásokat” – ahogy Netanjahu fogalmaz.

Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy bár nyilván voltak szabálytalanságok arab szavazókörzetekben is, csak ultraortodoxok választókörzetekben mértek több mint száz százalékos, nyilvánvalóan elcsalt részvételi eredményeket, talán mert az ott élők nagyon hasonló külsejük alapján nehezen megkülönböztethetőek, és olykor akár kétszer is leszavazhatnak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.