“Az arabok mindannyiunkat ki akarnak irtani!” – uszít Netanjahu

Benjamin Netanjahu - fotó: kremlin.ru
Fotó: kremlin.ru

“Az arabok mindannyiunkat ki akarnak irtani – nőket, gyerekeket, férfiakat” – ez Netanjahu új Facebook üzenete, ezzel az ország lakosságának húsz százalékát jelentő arab kisebbség elleni uszítással próbálja mozgósítani Izrael miniszterelnöke szavazótáborát.

A képen látható üzenet Facebook oldalára látogatókhoz jut el felugró ablak formájában. Az üzenet másik hazugsága, hogy “tilos megengedni, hogy az arabokra építő baloldali kormány mindannyiunkat tönkretegyen.” Ilyesmiről természetesen szó sincs, a közvélemény-kutatásokban a Likuddal fej fej mellett haladó Kék-Fehér centrista párt milliószor bejelentette, hogy világi egységkormányra törekszik győzelme esetén a Netanjahu utáni Likuddal.

Ajman Ode, az arabok pártszövetségének vezetője a Facebookhoz fordult, hogy tiltsák le a kormányfő rasszista üzenetét. “Állítsák le Netanjahu rasszista és veszélyes uszítását az arab lakosság ellen. A miniszterelnök határok nélküli pszichopata!” – írta Ode.

A Likud válasza szerint egy alkalmazott tévedése miatt fut az üzenet, ezt Netanjahu nem is látta. Tudván, hogy Netanjahu személyesen felügyeli kampányának legkisebb mozzanatát is, ezt kevesen hiszik el, már ha valaki egyáltalán. Ráadásul egy hasonló, akkori vérlázító választási üzenet után áprilisban is ugyanezzel védekezett Netanjahu, akkor se hitt neki senki, ő nem is tudott semmiről. Ha a Hamász a felelős minden Gázából kilőtt rakétáért, még ha az Iszlám Dzsihád is lövi, akkor természetesen ugyanez igaz Netanjahu Facebook oldalára is.

Mindeközben a Likud megpróbálta megakadályozni egy civil szervezet akcióját, amivel a sivatagban élő beduinokat szavazni viszik a választások napján, ugyanis a Negev dűlőin nincsenek választóhelyiségek, nincs közösségi közlekedés, és ha nincs autójuk, a  szegényebb lakosság csak több órás gyaloglással juthatna el szavazni. Aviháj Mandelblitt legfőbb ügyész közbeavatkozott, és engedélyezte a választóknak nyújtott közlekedési segítséget.

Netanjahu ezzel bombázza az izraelieket – fotó: telefonkép

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.