Szex, drogok és fiatalok

Egy fénykép a tizenévesek vakációját támogató Flying Carpet Facebook-oldalán

Bár az üdülőhelyeken szórakozni vágyó izraeliek többsége túlságosan fiatal ahhoz, hogy legálisan szolgáljanak fel nekik alkoholt, ez nem gátolja az utazásszervező cégeket abban, hogy particsomagokat adjanak el nekik.  Ráadásul a cégek egyáltalán nem ezt ígérik a fiataloknak és szüleiknek a nyaralási ajánlataikban, ami miatt a gyerekek ki vannak téve a zsarolásoknak és a különböző pszichés nyomásoknak.

„Gal és én most elmondjuk az elkövetkezendő nyár sztoriját. Velünk vagy? Nagyszerű. Csukd be a szemed és képzeld el.”

– kezdi reklámját az az izraeli utazásszervező cég, amely különböző üdülési csomagokat árul fiatalok számára. De a hirdetés végig szexi marad: bikinis lányok, helyes fiúk, pia, drogok mindenhol és a legmenőbb bulik legnagyobb választéka – ráadásul alig kétórányi repülőútra.

Minden nyáron izraeli fiatalok százai döntenek úgy, hogy különböző buliszigetekre mennek nyaralni, javarészt Görögországba, Bulgáriába és Ciprusra. Ezek az utak egy magyar szemével igencsak drágának tűnnek, hiszen csupán öt éjszakáért 400-800 dollárt (kb. negyedmillió forintot) is ki kell csengetni a szülőknek.

Rögtön leszállás után a fiatalok – általában 16-18 év közöttiek – találkoznak az utazásszervező cégek szintén huszonéves vezetőivel, akik mint „felelős felnőttek” beszélik meg velük a túrák részleteit, elmagyarázzák, amit a helyi fizetőeszközről és a biztonságról tudni kell, valamint gondoskodnak róla, hogy a gyerekek mindent megkapjanak, ami a választott csomagban benne foglaltatik. Természetesen a cégek hirdetéseiben nem szerepel semmi olyan dolog, amely arra utalna, hogy a fiatalok éjjel-nappal buliznak, piálnak szexelnek.

A valóság azonban az, hogy az utazásszervező cégek képviselői mást ígérnek és mást adnak el a fiataloknak. Például plusz 225 dollárért a fiatalok olyan hotelekbe is bejelentkezhetnek, ahol a bárpultnál nem kérdezik meg, hogy hány évesek.

Egy 17 éves izraeli lány, Amitai így nyilatkozott, miután hazatért a görögországi nyaralásból:

„A repteret elhagyva úgy éreztük, hogy az utazásszervező egyre inkább veszélyes, olykor ismeretlen helyekre akar vinni minket, és nem értettük, hogy miért nem szállít az eredeti szálláshelyre.”

A fiatal elmesélte azt is, hogy amikor megérkeztek egy zákinthoszi hotelhez, hiába próbálták elmagyarázni a sofőrnek, hogy nem ez a szállás volt a csomagban. Se partik, se éjszakai élet – mire a túravezető kifejtette: plusz 250 dollárért „particsomagot” is lehet vásárolni a nyaraláshoz.

„Az első este után észrevettük, hogy így akárhova, akármilyen bulira elmehetünk jóval olcsóbban. […] De azért nagy nyomás is volt rajtunk. Tudtuk előre, hogy nem szabad bedőlnünk ennek trükknek – de mikor már a helyszínen vagy, a cég képviselője nem hagy sok választást.”

Sagi, egy fiatal izraeli édesapja a görögországi nyaralás után azonnal bement az utazásszervező cég irodájába, miután megtudta fiától, hogy alkoholt fogyasztott, és az alábbi kérdést intézte munkatársukhoz:

„Te hallod egyáltalán, amit mondasz? Ezek 16-17 éves gyerekek!”

Az édesapa elmondása szerint az utazásszervező cégek egész mechanizmust működtetnek annak érdekében, hogy a fiatalokat alkoholfogyasztásra ösztönözzék.

„A gyerekek ki vannak téve a zsarolás és a pszichés nyomás veszélyeinek, mindez pedig nem megfelelő viselkedéshez vezet.”

– fogalmazott Sagi.

Haárec/888/Izraelinfo

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.