Izraeli film a The Guardian 21. századi top 100 listáján

izraeli katonák tank, idf, rajz hadsereg

A The Guardian brit napilap pénteken tette közzé a 2000 után készült legjobb száz film listáját.

Az évszázad eddigi legjobb filmjei közé került egy izraeli alkotás is, Ari Folman Waltz with Bashir (Libanoni keringő) című, 2008-ban bemutatott animációs dokumentumfilmje, amelyben a rendező saját fiatalkori emlékeiben kutat a személyes és a nemzeti szintű traumatikus események után, amelyeket az 1982-es libanoni háborúban izraeli katonaként élt át.

Nemes-Jeles László Oscar-díjas filmje, A Saul fia a 12. lett a The Guardian által felállított sorrendben.

A százas listát Paul Thomas Anderson Vérző olaj című, 2007-ben bemutatott filmje vezeti. Az első tízben szerepel még sorrendben Steve McQueen 12 év rabszolgaság, Richard Linklater Sráckor, Jonathan Glazer A feszín alatt, Vong Kar-vaj Szerelemre hangolva, Michael Haneke Rejtély, Charlie Kaufman Kis-nagy világ, Barry Jenkins Holdfény és Lucrecia Martel Zama című filmje, valamint a tizedik helyen egy marionett akció-musical 2004-ből, az Amerika kommandó: Világrendőrség.

Libanoni keringő (Vals Im Bashir, 2008)

Egy bárban Arinak egy régi barátja elmeséli visszatérő rémálmát: 26 kutya üldözi. Minden éjjel ugyanannyi, éppen 26 feldühödött állat. A két férfi arra a következtetésre jut, hogy a különös álom kapcsolatba hozható katonai múltjukkal: mindketten az izraeli hadseregben harcoltak a 80-as évek libanoni háborújában. Ari döbbenten tapasztalja, hogy semmire sem emlékszik ebből az időszakból. Elhatározza, hogy felkeresi régi barátait és bajtársait, hogy általuk újrarajzolja emlékeit a korszakról és önmagáról egyaránt. Ahogyan egyre mélyebbre ás, titokzatos képek formájában előtör a múlt.

További izraeli filmek:

A filmtörténelem 10 legjobb izraeli alkotása

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.