500 000 éves felfedezést tettek Izraelben

pattintott kő
Fotó: Ran Barkai / Tel Aviv University

Félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához az előemberek közé tartozó Homo erectus egy közös izraeli-olasz régészeti kutatás szerint – jelentette a The Times of Israel.

A régészek eddig nem foglalkoztak az egészen kicsi, alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, mert csak a nagyobb pattintott eszközök készítésekor létrejött hulladékoknak gondolták őket. De a dél-izraeli Revadim kibucnál talált apró kőszerszámok tanulmányozása új fényt vetett ezekre a leletekre, mivel szerencsére használat után nem mosták el ezeket az apró pengéket. Ezért elefántzsírt találhattak az alig 2-5 centiméteres éles kőeszközökön a Tel-avivi Egyetem régészei, akik a római La Sapienza Egyetem tudósaival közösen végeztek kutatásokat.

Scientific Reports című tudományos lapban közzétett tanulmányuk szerint a félmillió éve élt előemberek újrahasznosították a nagyobb kőeszközök pattintásakor maradt kisebb éles eszközöket, s ezeket az eddig szinte észre sem vett “melléktermékeket” használták fel a nagy zsákmányok feldarabolása után az aprólékos hentesmunkára, amit a kora őskőkori szerszámokon megtalálható állatmaradványok bizonyítanak.

A Revadimnál 2011-ben felfedezett leletek több tucat nagyobb pattintott kőeszköz és az állati csontok mellett 283 aprócska “precíziós eszközt” is tartalmaztak, amelyek jelentőségét csak a rajtuk talált maradványok elemzése után ismerték fel. A mikroszkopikus elemzés a kisméretű, éles kövek közül 107-en állati maradványokat mutatott ki. A Flavia Venditti és Ran Barkai vezetésével folytatott kutatás szerint ezekkel fejtették le a húst a csontokról, ami különösen fontos, nagy precizitást igénylő munka volt, mert minden egyes kalóriára szükség volt a túléléshez.

Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek és esetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt emberek képét: igencsak ügyesek lehettek, minden bizonnyal nagyon pontos, finom és precíz munkákat is el tudtak végezni kezeikkel, az aprócska szerszámok segítségével – írják a kutatók.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.