A Tudományos Akadémia felszólította Netanjahut: „El a kezekkel a tudománytól és a felsőoktatástól!”

A jeruzsálemi Héber Egyetem Bölcsészettudományi Kara. “A kormány erélyesen lép fel idegen és nem szakmai megfontolások miatt” – Fotó: Emil Salman

Az izraeli Tudományos Akadémia Tanácsa és korábbi elnökei a héten szokatlanul éles és személyes felhívással fordultak a miniszterelnökhöz, amelyben „mélységes aggodalmukat fejezték ki a jelenlegi kormány lépései miatt”, és figyelmeztettek arra, hogy példátlan károkat okoznak Izraelben a természettudomány, a bölcsésztudomány és a kultúra területein.

Az állásfoglalás kiemeli: „A jelenlegi kormány megalakulása óta újra és újra tanúi vagyunk annak, hogy a kormány megsérti a függetlenségüket és beavatkozik a kutatási- és felsőoktatási intézmények, valamint a szellemi- és kulturális szervezetek munkájába.

A beavatkozás brutális, valamint szakszerűtlen és nyilvánvalóan politikai megfontolásoktól vezérelt,

és egyetlen valós célja az, hogy maga alá gyűrje ezeket az intézményeket, amelyeknek a működéséhez elengedhetetlen feltétel a kizárólag szakmai szempontok szerinti, önálló, komoly elveken alapuló irányítás.”

Az állásfoglalás egy sor példát említ az ártalmas beavatkozásokra. Ilyen például az oktatási miniszter és egyes politikusok erőfeszítései az Nemzeti Könyvtár függetlenségének megsértésére, a Felsőoktatási Tanácsban folyó kinevezési eljárásokba való drasztikus beavatkozási kísérletek, kiemelkedő és nemzeti jelentőségű kutatóintézetek költségvetésének megnyirbálása.

„A tudomány, a kutatás és az alkotás Izrael Állam létezésének, biztonságának és erejének központi és létfontosságú pillére” – áll a levélben. „Ezek jelentik azt a szellemi és intellektuális infrastruktúrát, amelyre egy fejlett és egészséges társadalom épül, és amely szükséges feltétele erejének, valamint gazdasági és biztonsági stabilitásának. A kormány lépései veszélyeztetik Izrael azon képességét, hogy megőrizze világelső pozícióját a kutatás és fejlesztés terén.”

A kiáltvány szerzői felszólították a kormányt, hogy hagyjon fel a destruktív megközelítéssel, és ismerje el a kutatás és a független gondolkodás alapvető szerepét, ami a nemzeti növekedés motorja és az Izrael Állam előtt álló problémák kreatív megoldásának forrása. „Követeljük a tudomány és a felsőoktatás függetlenségének megőrzését, költségvetésük megerősítését, valamint a kutatók, az alkotók, az értelmiségiek és a kultúra teljes körű támogatását” – írták.

David Harel professzor, a Tudományos Akadémia elnöke a „Haaretz”-nek magyarázta el, mi áll a szokatlan döntés mögött, hogy ennyire éles véleményt fogalmaztak meg, és azt személyesen az ország miniszterelnökéhez küldték el: „Betelt a pohár. Már képtelenség a kormány egyes konkrét döntéseire reagálni. Ilyen volt az Izrael-díj (amelyet az idén több kategóriában el akart törölni az oktatási miniszter, mert a tudományos kutatások terén kormánykritikus tudós kapta volna a díjat a szakmai bizottság döntése alapján – a szerk.), egyszer a Nemzeti Könyvtár esete, máskor az Egyetemi Tanács. Ez már egy erdő, nem csak fák. Így pusztul el a tudomány, a kultúra és a szellem. Ezért úgy döntöttünk, hogy egy nagyon éles felhívással élünk. Amit jelenleg tehetünk, az az, hogy határozottan megragadjuk a miniszterelnök grabancát, és ezt tettük most.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.