Miért balek az, aki lemond szavazati jogáról a keddi önkormányzati választásokon Izraelben?

Maya Mark – Fotó: Tel-Aviv Egyetem
Maya Mark – Fotó: Tel-Aviv Egyetem

2024. február 27-én, kedden, יום שלישי tartják meg Izraelben a helyhatósági választásokat. Dr. Maya Mark a választások előtti utolsó rovatában elmagyarázza, miért és mennyire kritikusak az e heti választások.

Balek az a szekuláris, aki lemond szavazati jogáról a keddi önkormányzati választásokon. Amikor rájön, hogy hibázott, már késő lesz. Ezek az okok:

1Küzdelem a szabadságért

A keddi önkormányzati választások kritikus harcot jelentenek a szabad és liberális Izrael, valamint a Szmotrics, Ben-Gvir és Gafni féle Izrael közötti küzdelemben. Harc a gyerekek iskolájáért, a szombati tömegközlekedésért, a nemek közötti elkülönítés ellen a nyilvános helyeken, a nők arcának az óriásplakátokról való eltávolítása ellen, a lakóhely közelében lévő üzletekért, amelyek jelenleg még nyitva vannak szombaton, a lehetőségért, hogy beülhessünk egy sörre a barátokkal péntek este, egyszóval a szabadsághoz való jogunkért.

2Ugródeszka az általános választásokhoz

A keddi választások kritikus fontosságúak az általános választások megnyeréséhez – vagy elvesztéséhez. A helyi hatóságok jelentik azt az infrastruktúrát, amelyre az egész terepmunka, az aktivisták és a választók mozgatása épül az általános választásokon. Nem hiszitek? Menjetek és nézzétek meg, hogy a Likud, a vallási “cionizmus”, Ben-Gvir és az ultraortodoxok hónapok óta hogyan adnak bele mindent minden egyes önkormányzat, minden lista, minden jelölt érdekében.

3Néhány mandátumon dől el

Egy olyan országban, amelynek sorsa hamarosan néhány mandátumon dől el, nem adunk fel egyetlen hatalmi központot sem, és biztosan nem maradunk otthon, és nem segítjük győzelemre a másik oldalt. Minden fronton harcolunk ellene. Nem engedjük, hogy előőrsöket létesítsen egyetlen izraeli önkormányzatnál sem, nem adunk fel egyetlen minimális győzelmet sem, nem hagyjuk, hogy megerősítse hatalmát – pláne nem akkor, amikor ezt meg lehet akadályozni.

4A helyi hatóságok ereje

Ha még mindig nem vagy meggyőződve arról, hogy a helyi hatóságok fontosak az életed és az itt zajló nagy és kritikus küzdelem szempontjából, akkor emlékezz arra az eseményre, amely mindössze egy éve történt, amikor Netanjahu kinevezte Avi Maozt, a szélsőséges és sötét vallásos politikust, az állami oktatás tartalmának felelősévé. Csakis azért állították le ezt a kinevezést és a mögötte álló rosszindulatú tervet, mert a helyi hatóságok fellázadtak, erős falként álltak Maoz és az izraeli gyermekek közé. Más szóval volt elég erős önkormányzatban elég világi és liberális ember, akik megállították. Ha kedden otthon maradunk – a következő körben lehet, hogy ők már nem lesznek ott. És nem lesz semmi, ami a vallásos és az ultraortodox pártok agresszivitása és közénk állna.

5Meg kell állítani a vallási-ortodox-korrupt koalíció hatalomnövekedését

Ezúttal is minden rajtunk múlik – mindenkin, aki úgy dönt, hogy elmegy szavazni, vagy úgy dönt, hogy otthon marad. A demokratikus liberális tábor pártjai szinte nem is léteznek. A Jes Atid párt egyes helyeken viszonylag jó munkát végzett, de ezen kívül nincs ellenzék, nincs semmi, csak egy liberális közvélemény, amely ismét az életéért küzd. Ha kedden elmegyünk szavazni, akkor sikerül erőt építeni a sötétség koalíciója ellen, ha pedig nem, a vallási-ortodox-korrupt koalíció óriási plusz hatalmat kap – pénzt, ellenőrzést, területet, aktivistákat. Ez nagymértékben növeli esélyeiket az általános választásokon, és ez katasztrófa. Ehhez mindenki aktívan hozzájárul, aki kedden otthon marad. Száz, puccs elleni tüntetés sem fogja tisztára mosni azok lelkiismeretét, akik nem mentek el szavazni.

6Új adózási rendszer kell

Ha Izraelnek van jövője (a polgárháborún kívül) – ez a jövő a súlypont áthelyezése az államtól a helyi hatóságokhoz mind a közterület és a közélet kialakításában, mind az erőforrások elosztásában. A pusztító kormány által megszavazott kifosztó költségvetés a dolgozó és szolgáló réteg közpénzét elveszi, és átutalja a kisebbségi szektoroknak, amelyek az ő költségükön akarnak élni, a szekulárisok életvitelét szétverni. Ez a megállapodás lejárt, és egy új szerződéssel kell felváltani, amely megváltoztatja az izraeli adózási szabályokat – több adót kell kapniuk a helyi hatóságoknak és kevesebb adót az államnak. Azok a hatóságok, amelyek be akarnak fektetni az oktatásba, a kultúrába, az infrastruktúrába, a parkokba és a jólétbe, befektetnek ezekbe a célokba. Azok a hatóságok, amelyek vallási intézményekbe akarnak befektetni, befektetnek ebbe. De az adófizető közönségnek el kell kezdenie visszakapni valamit az adója fejében. Ez az adóztatás alapvető értelme. Nincs más lehetőség és nincs más jövő. Ha itt létrejön egy megfelelő vezetés, amely képes átfogó elképzelést nyújtani Izrael jövőjéről, és szabályozni tudja az itt élő csoportok közötti kapcsolatokat – ennek kell lennie az az első cselekvési tervének.

7A vallásosok kevesebben vannak, de fegyelmezettebbek

Az ultraortodox és vallásos társadalom tömegesen megy majd szavazni kedden, ezt vegyük adottnak. Megértik az erőközpontok és a költségvetések ellenőrzésének értelmét. Megértik, hogy az önkormányzatokon keresztül lehet nyomást gyakorolni, eredményeket elérni, befolyásolni a közterület kialakítását. A választáson az a kérdés fog dönteni, hogy a liberális közvélemény megérti-e a pillanat nagyságát, és tömegesen mennek el szavazni, vagy elhagyják az arénát.

Szóval kire szavazzunk? Liberális, demokratikus és világi listákra, amelyek szinte minden izraeli önkormányzatban és tanácsban versenyeznek. Vannak új platformok, amelyek a puccs elleni tiltakozásból nőttek ki, melyek elkötelezettek a demokratikus és liberális Izrael mellett, és több tucat helyi hatóság listáit vezetik. Szavazz olyan liberális jelöltekre és listákra, amelyek vállalják, hogy fenntartják a szabad közterületet. Szavazz a vallásos és korrupciós koalícióban nem szereplő ellenzéki erőkre. Szavazz arra, aki vállalja a liberális társadalom képviseletét, annak napirendjét, értékeit és érdekeit.

És ami a legfontosabb: menj el szavazni. Még akkor is, ha soha nem szavaztál a helyi önkormányzati választásokon. Még akkor is, ha soha nem értetted, miért fontos. Még akkor is, ha úgy hiszed, minden eldőlt, és fölösleges a szavazatod. Még akkor is, ha fogalmad sincs, ki indul a városban vagy a tanácsban – szánjál öt percet az életedből arra, hogy megtudd, melyik liberális lista indul a környéken, és szavazz rá. Hidd el, csak neked tűnik úgy, hogy ez a választási rendszer senkit nem érdekel. Hidd el, hogy csak a liberális oldal álmos, és ez az álmosság szándékos altatás eredménye. A kormánynak és megbízottainak, akik most országszerte pályáznak a hatalomért, kifejezetten érdeke, hogy a liberális közvélemény közömbös maradjon a választások iránt, miközben a felszín alatt keményen és kitartóan dolgoznak azon, hogy minél több hatalmi központot átvegyenek és egy erős nemzeti infrastruktúrát alakítsanak ki, amellyel az általános választásokon nagyobb eséllyel startolhatnak. Ne légy balek. Ne bánd meg később, amikor már késő. Használd ki a jogodat. A változás, aminek itt meg kell történnie, kedden kezdődik. Menj el szavazni!

Héberről fordította frankpeti

FORRÁSFacebook