Izraelben pártállástól függően fogadták az amerikai szenátus vezetőjének izraeli választásokat sürgető beszédét

Izraelben a kormánypárt elutasította, az ellenzék üdvözölte pénteken az amerikai szenátus demokrata vezetőjének izraeli választásokat sürgető, és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt bíráló beszédét.

“Izrael elvárja, hogy Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátusának többségi vezetője tartózkodjon az izraeli kormány aláásásától” – áll a Netanjahu vezette Likud párt frakciója csütörtöki közleményében, válaszul az amerikai politikus szavaira.

Schumer beszédében Netanjahut a közel-keleti béke és az izraeli választások kiírásának akadályozásával vádolta Izraelben. A Likud szerint “Izrael nem banánköztársaság, hanem demokrácia, amely büszke arra, hogy Netanjahu miniszterelnököt választotta.”

Naftali Bennett volt izraeli miniszterelnök szintén megszólalt, miszerint “határozottan ellenzi a külső politikai beavatkozást Izrael belügyeibe. Független nemzet vagyunk, nem banánköztársaság” – használta Bennett még jóval a Likud válasza előtt ezt a meghatározást.

“Izrael szuverén demokrácia. Mivel Izrael háborúban áll a Hamasz népirtó terrorszervezettel, nem hasznos kommentálni egy demokratikus szövetséges belpolitikai színterét. Ez ellentétes közös céljainkkal” – írta Mikal Hercog, Izrael egyesült államokbeli nagykövete az X-en Chuck Schumernek. 

Beni Ganz, a hadikabinetben részt vevő Nemzeti Tábor nevű centrista pár vezetője az X-en közzé tett bejegyzésében hibának minősítette az amerikai megnyilatkozást. “Izrael erős demokrácia, és csak polgárai határozzák meg vezetését és jövőjét” – szögezte le.

Ugyanakkor Jair Lapid, a parlamenti ellenzék vezetője szerint Schumer beszéde azt “bizonyítja, hogy Netanjahu egytől egyig elveszíti Izrael legkiválóbb támogatóit.”

“A legrosszabb az, hogy szándékosan teszi” – vádolta Lapid a kormányfőt.  “Netanjahu komoly károkat okoz a háború megnyerésére és Izrael biztonságának fenntartására irányuló nemzeti erőfeszítésekben” – tette hozzá, összhangban az amerikai szenátor véleményével.    

Ugyancsak az X-en ragált Jair Golán, az izraeli baloldal meghatározó politikusa, “élesnek”, “fájdalmasnak” és “példátlannak” nevezve Schumer szavait, melyek szerinte azonban “az izraeli közvélemény érzéseit tükrözik”.

“Az izraeli kormány és annak vezetője politikai elszigeteltségbe, a stratégiai szövetségesünkkel fennálló kapcsolatok példátlan megtöréséhez és a háború teljes kudarcához vezet minket” – tette hozzá Golán.

Címlapkép: Chuck Schumer, az Egyesült Államok szenátusának vezetője – Fotó: NBC

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.