Az Izraeli Nemzeti Könyvtár veszélyben van!

Az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben
Az izraeli Nemzeti Könyvtár Jeruzsálemben

A Nemzeti Könyvtárról szóló törvény javasolt módosítása súlyos veszélybe sodorja a zsidó nép kulturális és örökségi kincseit őrző intézményt.

Sallai Meridor, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke: „A nemzeti könyvtárról szóló egyedi, csaknem két évtizede status quo-nak számító törvény megváltoztatása valós veszélyt jelent a Nemzeti Könyvtár további működésére, a zsidó nép könyvtárban elhelyezett kincseire.”

A kormánykoalíció azt tervezi, hogy az eddig politikai függetlenséget élvező Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsát az oktatási minisztérium felügyelete alá vonja, ami azt jelentené, hogy az azt irányító direktórium és a könyvtár vezető tisztségvielőit a minisztérium nevezné ki, ami lehetővé tenné az intézmény irányításának politizációját. A döntés alapja egyébként már maga politikai színezetű: a könyvtár jelenlegi rektora az a volt főügyész, aki a Netanjahu ellen korrupciós bűncselekmények miatt beadott vádirat idején ügyészként szolgált, és komoly része volt a vádirat elkészítésében.

A törvényjavaslat szerint ráadásul, eddig példátlan módon, a törvény életbe lépésével a könyvtár igazgatótanácsa minden tagjának megszűnik a megbízatása.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtárat 1892-ben alapították, mint a zsidó nép kulturális és örökségi kincsei megőrzésének világközpontját. 2007-ben a Kneszet 68 képviselői többséggel törvénybe foglalta a könyvtár független státuszát annak érdekében, hogy az „összegyűjtse, megőrizze, fejlessze és átadja a tudás, az örökség és a kultúra gyűjteményét általánosságban, valamint a zsidó nép, az állam és Izrael földjének gyűjteményeit, és ingyenes hozzáférést biztosítson a nagyközönség számára a benne található egyedi gyűjteményekhez.”

Sallai Meridor, az Izraeli Nemzeti Könyvtár igazgatótanácsának elnöke, Izrael egykori amerikai nagykövete, valamint a Zsidó Ügynökség és a Cionista Világszervezet volt elnöke figyelmeztet arra, hogy a Nemzeti Könyvtárról szóló törvény megváltoztatásának szándéka jelentős veszélyt jelent a nemzeti intézmény fennmaradására.

„Az Izraeli Nemzeti Könyvtár legnagyobb kincse a közbizalom, amelynek köszönhetően a magánszemélyek letétbe helyezik gyűjteményeiket és kincseiket a teljes nyilvánosság, és a jövő nemzedékeinek javára. A közbizalom megsértése veszélyezteti a kincsek nemzeti letétbe helyezését Jeruzsálemben” – mondta Meridor.

Meridor: „Az a kísérlet, hogy a törvényt konzultáció és széleskörű konszenzus, a szakmai szervezetek, valamint a Könyvtár más részvényesei és partnerei megkérdezése nélkül meghozzák, olyan durva beavatkozás, amely veszélyezteti a Nemzeti Könyvtárnak, a zsidó nép generációkon át felhalmozott kincseinek, az izraeli kultúra bölcsőjének fennmaradását.

„A Könyvtárat nem szabad túszul ejteni semmilyen politikai szervezetnek, bármi legyen is az; ez volt a jogalkotó, valamint az izraeli kormányok és oktatási miniszterek szándéka az évek során. A Nemzeti Könyvtár függetlenségének lerombolása káros a nemzeti örökségünkre, és a Könyvtár azon képességére, hogy továbbra is élvezhesse számos támogatója létfontosságú támogatását Izraelben és szerte a világon, akik magánadományokat adnak gyűjteményekből, kincsekből és alapokból, hogy biztosítsák ennek a nagyon fontos nemzeti intézménynek a fennmaradását.”

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár hangsúlyozza, hogy a javasolt törvénymódosítás helyrehozhatatlan károkat okozhat a könyvtár státuszában, és veszélybe sodorja az intézmény működéséhez nélkülözhetetlen magánjellegű adományokat. Most épül a Könyvtár új épülete a Kneszet szomszédságában, amelyet szintén nagy részben adományokból finanszíroznak, most ez is veszélybe kerülhet.

Az elmúlt években összesen mintegy 1 milliárd sékel értékben adományoztak az Izraeli Nemzeti Könyvtárnak. A Könyvtár felhívja a figyelmet arra, hogy ha megszűnik az adományozás, az intézmény fennállása veszélybe kerül.

Netanjahu 2016-ban az új könyvtárépület alapkövének letételén tartott ünnepségen beszédében a „kultúra, a szellemi szabadság, a megvilágosodás és a haladás központjának” nevezte az intézményt, „ami nem kis dolog a Közel-Keleten. A Nemzeti Könyvtár pluralista társadalmunk része. Egy olyan helyen, ahol az iszlám fanatikusok kulturális kincseket pusztítanak, mi ápoljuk a szellem kultúráját” – tette hozzá akkor Netanjahu.

A javaslat nyilvánosságra hozatalát követő 24 órán belül az adományozók felfüggesztettek 80 millió sékel összegű adományozást.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSIzraeli Nemzeti Könyvtár