A Nemzeti Biztonsági Tanács vezetője felkészítette Meltzert a választások háború miatti elhalasztásának lehetőségére

216
Ben Shabat és Netanjahu a Kneszetben az elmúlt héten - fotó: Amos Ben Gershom / GPO
Ben Shabat és Netanjahu a Kneszetben az elmúlt héten - fotó: Amos Ben Gershom / GPO

Ben-Shabbat szerdán találkozott a Központi Választási Bizottság elnökével, és elmondta neki, hogy Izrael katonai műveletet szándékozik indítani. A főügyész kérte fel a Nemzeti Biztonsági Tanács elnökét, hogy találkozzon Meltzerrel.

A Nemzeti Biztonsági Tanács (NSC) elnöke, Meir Ben-Shabbat múlt hét szerdán találkozott Hanan Meltzer bíróval, a Központi Választási Bizottság elnökével, hogy felkészítse egy katonai művelet miatt a választások elhalasztásának lehetőségére – tudta meg a Haaretz. Avihai Mandelblit főügyész kérte fel az NSC főnökét, hogy értesítse Meltzert a biztonsági helyzet miatti katonai akció lehetőségéről.

Múlt kedden, az Asdódra irányuló rakétatüzet követően, amely arra kényszerítette Netanjahut, hogy a választási gyűlés során védett területre távozzon, a miniszterelnök biztonsági konzultációt hívott össze a Kirjában (az Izraeli Hadsereg központjában). A találkozón Aviv Kochavi vezérkari főnök, Nadav Argaman Sabak-főnök, Yossi Cohen Moszad-vezető és Ben-Shabbat, a Nemzeti Biztonsági Tanács vezetője vettek részt. Netanjahu komoly válaszlépést szorgalmazott a Gázai övezetben. A tárgyaláson jelen lévők egy része fenntartásait fejezte ki a támadás intenzitását illetően, és a kabinet jóváhagyását kérte, mivel egy ilyen válaszcsapás széleskörű katonai műveletet eredményezhetett volna.

A főügyész álláspontja szerint valóban szükség volt a kabinet összehívására. A vita után a telefonos konzultációk folytatódtak, ám Netanjahu úgy döntött, hogy nem hívja össze a kabinetet. Végül a légierő válasza a javasolthoz képest minimális volt, ami a Hamasz célpontjai elleni rutin támadást foglalt magában Gázában. Izrael Katz, hírszerzési és külügyminiszter egy interjúban azt mondta, hogy “a hír teljesen megalapozatlan, teljes hazugság”.

A Haaretz úgy tudja, hogy a megbeszélések annyira komolyak és jelentősek voltak, hogy az NSC vezetője felkérte a Központi Választási Bizottság elnökét, hogy vegyen részt az ülésen. A találkozón Ben-Shabbat elmondta, hogy Izrael olyan katonai műveletet szándékozik elindítani, amely késleltetheti a választásokat, és felkérte Meltzer bírót, hogy készüljön fel erre. A törvény szerint a Kneszet kétharmados többsége dönthet a választások elodázásáról olyan körülmények miatt, mint például a háború. Ilyen lépés történt a nyolcadik Kneszet megválasztásán, amelyet a jom kippuri háború miatt két hónappal eltoltak.