Választási munkajogi kisokos

Március 2-án – egy éven belül harmadszor – parlamenti választásokat tartanak Izraelben, amelyen minden 18. életévét betöltött, a választási jegyékbe bejegyzett izraeli állampolgár szavazhat.

A választás menete

A választás napja fizetett munkaszüneti nap (sabaton).

A választóhelységek reggel 7 és este 10 között lesznek nyitva. Kizárólag a választási értesítőn szereplő körzetben lehet leadni a voksot. Aki nem kapott meghívót, itt keresheti ki a választókörzet adatait. A szavazáshoz érvényes, fényképes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal kell igazolni a személyazonosságot (az értesítőt nem kell bemutatni).

Mozgáskorlátozottak részére minden településen olyan urnákat állítanak fel, amely mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhető (nagyobb településeken minden 10 ezer lakosra legalább egy ilyen urna lesz).

- Hirdetés -

Kinek jár fizetés a választás napján?

Minden munkavállalónak rendes fizetés jár a munkaszüneti napon, amennyiben legalább 14 napja az adott munkáltatónál dolgozik – és szeptember 17-e a rendes munkanapja lenne.

A távollét tehát nem az évi szabadság terhére jár, hanem – a fent meghatározott munkavállalók esetében – a munkáltató költségére.

Szabad-e dolgozni a választás napján?

Kizárólag a külön rendeletben meghatározott szférában dolgozóknak (tömegközlekedés, távközlés, közbiztonság, egészségügy, éttermek és szórakozóhelyek, élelmiszer szállítás stb.) nem jár szabadnap, ők kötelesek a választás napján is dolgozni, minden más munkavállaló csak akkor hívható be dolgozni, ha ebbe kifejezetten beleegyezik. Aki dolgozik a választás napján, az általánosan járó fizetett munkaszüneti napért járó béren túl a rendes fizetésre is jogosult aznapi munkájáért (tehát összesen legalább 200 százalékos munkabérre a választás napján), vagy a rendes fizetésen túl a ledolgozott szabadnapért egy másik munkanapon kiadott, fizetett pótszabadnapot kap.

Kötelező-e (elmenni) szavazni a fizetett szabadnapért cserébe?

Nem, a fizetett szabadnapra való jogosultságnak nem előfeltétele, hogy a munkavállaló ténylegesen leadja a voksát a választásokon. A fizetett szabadnap minden munkavállalónak jár, tehát a választásra nem jogosultaknak (nem izraeli állampolgárok) is.

- Hirdetés -