Választási munkajogi kisokos

Március 2-án – egy éven belül harmadszor – parlamenti választásokat tartanak Izraelben, amelyen minden 18. életévét betöltött, a választási jegyékbe bejegyzett izraeli állampolgár szavazhat.

A választás menete

A választás napja fizetett munkaszüneti nap (sabaton).

A választóhelységek reggel 7 és este 10 között lesznek nyitva. Kizárólag a választási értesítőn szereplő körzetben lehet leadni a voksot. Aki nem kapott meghívót, itt keresheti ki a választókörzet adatait. A szavazáshoz érvényes, fényképes személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal kell igazolni a személyazonosságot (az értesítőt nem kell bemutatni).

Mozgáskorlátozottak részére minden településen olyan urnákat állítanak fel, amely mozgáskorlátozottak számára is hozzáférhető (nagyobb településeken minden 10 ezer lakosra legalább egy ilyen urna lesz).

Kinek jár fizetés a választás napján?

Minden munkavállalónak rendes fizetés jár a munkaszüneti napon, amennyiben legalább 14 napja az adott munkáltatónál dolgozik – és szeptember 17-e a rendes munkanapja lenne.

A távollét tehát nem az évi szabadság terhére jár, hanem – a fent meghatározott munkavállalók esetében – a munkáltató költségére.

Szabad-e dolgozni a választás napján?

Kizárólag a külön rendeletben meghatározott szférában dolgozóknak (tömegközlekedés, távközlés, közbiztonság, egészségügy, éttermek és szórakozóhelyek, élelmiszer szállítás stb.) nem jár szabadnap, ők kötelesek a választás napján is dolgozni, minden más munkavállaló csak akkor hívható be dolgozni, ha ebbe kifejezetten beleegyezik. Aki dolgozik a választás napján, az általánosan járó fizetett munkaszüneti napért járó béren túl a rendes fizetésre is jogosult aznapi munkájáért (tehát összesen legalább 200 százalékos munkabérre a választás napján), vagy a rendes fizetésen túl a ledolgozott szabadnapért egy másik munkanapon kiadott, fizetett pótszabadnapot kap.

Kötelező-e (elmenni) szavazni a fizetett szabadnapért cserébe?

Nem, a fizetett szabadnapra való jogosultságnak nem előfeltétele, hogy a munkavállaló ténylegesen leadja a voksát a választásokon. A fizetett szabadnap minden munkavállalónak jár, tehát a választásra nem jogosultaknak (nem izraeli állampolgárok) is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.