Netanjahu szerint a hallei lövöldözés az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulása

Merénylet Németországban
A zsinagóga közelében lévő merénylő lövöldözése a biztonsági kamera videóiból

Az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának nevezte a németországi Halle városának zsinagógája ellen történt szerdai támadást az izraeli miniszterelnök.

Benjamin Netanjahu hivatalának közleménye kiemelte, hogy a lövöldözés az engesztelés napján történt.

Netanjahu hangsúlyozta: a Jom Kipur ünnepe a “legszentebb nap népünknek”. “Izrael népének nevében részvétemet nyilvánítom az áldozatok hozzátartozóinak, és mielőbbi felépülést kívánok a sebesülteknek” – fűzte hozzá.

Az izraeli kormányfő egyben felszólította a német hatóságokat, hogy a jövőben is határozottan lépjenek fel az antiszemitizmussal szemben.

Reuven Rivlin államfő a Twitter közösségi portálon reagált a történtekre. Mint írta, letaglózták és fájdalmasan érintették a zsidógyűlöletből elkövetett gyilkosságok, amelyeket a zsidók legfontosabb és legszentebb ünnepén követtek el. “Felszólítom Németország és a szabad világ többi vezetőjét is, hogy a jog teljes erejével lépjenek fel az antiszemitizmussal és következményeivel szemben” – tette hozzá üzenetében Rivlin.

Az izraeli elnök hangsúlyozta, hogy folytatni fogják az oktatási és megemlékezi kampányt az antiszemitizmussal szemben, amely fel-feltűnik Európában és a világ más részein is. Rávilágított: fontos megérteni, hogy ez nem egyedül a zsidók problémája, “hanem mindannyiunk megsemmisítésével fenyeget”.

Hallében a helyi rendőrség első adatai szerint ketten meghaltak egy merényletben, amelynek célpontja a zsinagóga és a mellette lévő zsidó temető volt.

A támadó vagy támadók nem tudtak behatolni sem az épületbe, sem a temetőbe. A sikertelen próbálkozás után két embert lelőttek. Az egyikük egy fiatal nő, aki a zsinagóga és a temető térségében az utcán gyalogolt. A másik áldozat néhány száz méterre egy török büfében vásárolt, a támadók kívülről lőttek be az üzlethelyiségbe.

Több hírportál értesülése szerint biztonsági körökben azt feltételezik, hogy antiszemita és idegenellenes indíttatású támadás történt a Németország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományi városban.

Az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

A hallei támadást elítélte a német politikai és társadalmi élet számos vezető tagja, köztük Heiko Maas külügyminiszter, aki kiemelte, hogy a zsinagóga elleni támadás minden németet “szíven üt”.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.