Drón ellen redrón – Napjaink harcászata

Izraeli drón – fotó: IAI
Izraeli drón – fotó: IAI

Van, ahol játékszer, máshol sportszer. És van, ahol harcászati eszköz.

Az első példányok rádióirányítású mini-repülők voltak. Motorjuk jellegzetes zümmögő hangja miatt az angol nyelvterületen drone-nak, méh-herének nevezték el. A magyar helyesírás drónnak írja.

Izraelben már a kezdetek kezdetén megismerkedtek vele: ahol repülőgépeket és rakétákat gyártanak, ott nem jelent problémát a távirányítású repülőgép megtervezése és legyártása.

A kezdetekben miniatűr repülők voltak, ezért a héber nyelvújítás mazlat (מזל”ט)-nak nevezte el – matosz zair lelo tajasz, מטוס זעיר ללא טייס –, vagyis miniatűr pilóta-nélküli repülőnek.

A legutóbbi drón-nemzedék már komolyabb. Méretei az utasszállító gépekével vetekszenek, nevéből ezért kimaradt a zair, a miniatűr, és lett belőle malat, vagyis matosz lelo tajasz, מטוס ללא טייס (מל”ט).

Mire használható?

Az első drónok békés célúak voltak: postaküldemények, élelmiszercsomagok ledobása távoli, nehezen hozzáférhető vidékeken, vegyi- vagy sugárfertőzés semlegesítése ember számára veszélyes területen. Az új találmány azonban, mint oly sok más, hamar megtalálta a katonai alkalmazás lehetőségeit.

Izrael az első országok egyike, amely képes volt megtervezni és előállítani a pilóta nélküli repülő automatákat. Ám hamarosan a terrorszervezeteknél is megjelentek a drónok. Azóta a Hamasz és a Hezbollah is képes előállítani drónokat: az Izraeli Légierő már több, izraeli területre berepült ellenséges “darazsat” lelőtt. Vizsgálatukkor valamennyin nagy felbontású kamerákat találtak.

A drónok tehát kémkedésre is kiválóan alkalmazhatók.

Egy drónnal át lehet repülni határokat, földi vagy műholdas távirányítással százkilós bombákkal be lehet repíteni őket egy stadionba, egy ünneplő embertömegbe, egy irodaház ablakába. Alig néhány hete a Légierő a Holt-tenger térségében lelőtt egy drónt. Roncsainak megvizsgálása iráni eredetre utalt. Teherán nemsokára megerősítette: ő küldte szíriai területről a dimonai nukleáris kutatóintézet fölé, fényképezési-felderítési céllal.

A legnagyobb veszélyt az utasszállító repülőgépek számára jelentik: egy alig látható, a pilóta által csak az utolsó pillanatban észlelt, bombával szerelt drón ütközése katasztrofális következménnyel járhat. Izrael ezért különleges erőfeszítéseket tesz a drónokkal elkövetett terror megelőzésére és kivédésére.

Az új védelmi-elhárító technológiát Izrael már kifejlesztette. A tervező és megvalósító cég az Elbit Systems, Izrael (és a világ) egyik vezető hi-tech vállalata.

Az ellenséges drón-támadást elhárító rendszer neve ReDrone, vagyis ellen-drón. Ugyanaz az ellenséges drónok elleni védelemnek, mint a Vaskupola a rakéták elleni védelemnek.

A fejlesztés és a gyártás ötletét egy megtörtént eset adta, amikor egy teljesen ártalmatlan izraeli drón, amely mezőgazdasági permetezést végzett, alig 700 méteres közelségbe került egy, a loddi Ben Gurion repülőtérről felszállt utasszállítóhoz.

A ReDrone kimutatja, azonosítja, nyomon követi és végül megsemmisíti az ellenséges drónt, sőt, különböző irányokból összehangoltan, egy időben küldött több drónt is.

A rendszer úgy működik, hogy megtámadja a behatoló drón kommunikációs rendszerét, leállítja rádiókapcsolatát az irányítójával, ezáltal semlegesíti annak navigációs képességeit.

A ReDrone meg tudja fejteni a drón és annak üzemeltetője jeleit, ami által az ellenséges repülőt küldő helyet is pontosan be tudja mérni. Nagy előnye, hogy gyorsan lehet telepíteni különböző területeken, és minden időjárási körülmények között működőképes.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.