Több száz Izraelre kilőtt rakéta és 23 palesztin halott a gázai rakétaháború kétnapi mérlege

Rakétaháború a Gázai övezethez közeli égbolton

Már több mint 350 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izrael területére az elmúlt két napban, és 23, többségében az Iszlám Dzsihád iszlamista terrorszervezethez tartozó palesztin fegyveres halt meg a megtorló izraeli légicsapásokban – jelentette szerdán az izraeli média.

A Gázai övezet több tucat kilométeres szomszédságában szerdán is számos alkalommal szólaltak meg a légiriadó hangjai, amikor újabb rakétákat észlelt a Vaskupola légvédelmi rendszer, de Izraelben mindeddig csak könnyebb sérülések történtek és anyagi károk keletkeztek.

Az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője, Fauzi Barhum azt közölte, hogy ők is harcolnak az Iszlám Dzsihád fegyveresei oldalán, noha az izraeli hadsereg szerint a szervezet továbbra is távol maradt a harcoktól.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának gázai jelentése szerint szerda délutánig 23-an vesztették életüket az övezetben az izraeli légicsapásokban, köztük három gyermek, de életkorukat mindeddig nem közölték.

Az izraeli hadsereg szóvivői szerint az áldozatok többsége rakéták kilövésével foglalkozó, vagy arra készülő palesztin volt, és szerdán is eltaláltak két, rakétákkal motorkerékpáron haladó férfit. A 13-as kereskedelmi tévé szakértői szerint a motoron közlekedő harcosok az Iszlám Dzsihád harcmodorára jellemzőek.

- Hirdetés -

Egy gázai lövedék eltalált egy vízszállító csövet az övezet mellett, ami kisebb áradást okozott a környéken, s egy szderóti ipari üzemet is eltaláltak, de ott is csak anyagi károk keletkezetek, senki sem sérült meg.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a kneszetben kijelentette, hogy a kormány nem hajlandó tovább tűrni a civilek elleni gázai támadásokat.

“Baha Abu al-Ata újabb terrorista támadások indítására készült az elkövetkező napokban” – indokolta a kormányfő az Iszlám Dzsihád gázai parancsnokának kedd hajnali célzott likvidálását, az újabb rakétaháború kiváltó okát.

“Az eszkaláció keresése nélkül megfékeztük Atát, s mindent megteszünk polgáraink védelme érdekében” – hangoztatta Netanjahu, aki szócsatába keveredett a kneszet több arab képviselőjével az izraeli parlamentben.

Folyamatosan frissülő tudósításunk:

//izraelinfo.com/2019/11/13/nyugodt-ejszaka-utan-kiujultak-a-raketatamadasok-percrol-percre/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.