Izrael ismét válaszcsapásokat mért a Gázából kilőtt rakétákra válaszul

1070
A Vaskupola működésben - fotó: Kan Darom
A Vaskupola működésben - fotó: Kan Darom

Az izraeli légierő több támadást hajtott végre péntekre virradóra az Iszlám Dzsihád terrorszervezet gázai állásai ellen, válaszul az Izrael elleni rakétatámadásokra – tájékoztatott az izraeli hadsereg.

A hivatalos közlés szerint a célpontok között volt egy olyan épület, ahol a terroristák rakétaalkatrészeket gyártottak, és a harci gépek csapást mértek az Iszlám Dzsihád hán-júniszi főhadiszállására is.

Az izraeli hadsereg összesítése szerint kedd reggel óta a Gázai szélsőségesek legalább 450 rakétát lőttek ki Izrael területére, de többségüket megsemmisítette a Vaskupola légvédelmi rendszer. Válaszul az Iszlám Dzsihád több tucat célpontját semmisítették meg.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az izraeli légicsapásokban több mint harmincan haltak meg. Az izraeli hadsereg viszont állítja, hogy az áldozatok közül húszan terroristák voltak.

Csütörtök hajnalban tűzszünet lépett életbe a Gázai övezetben. Ezzel véget ért a gázai radikálisokkal folytatott kétnapos kölcsönös rakétaháború, de Jiszráel Kac külügyminiszter csütörtök reggel a hadsereg rádiójának adott interjúban a gázai terroristák célzott likvidálásának folytatásával fenyegetőzött.

A harcok azért újultak ki kedden, mert aznap hajnalban az izraeli hadsereg és a Sin Bét belbiztonsági szervezet közös akcióban megölte az Iszlám Dzsihád gázai vezetőjét, Baha Abu al-Atát, aki az elmúlt hónapokban többször adott parancsot rakétatámadásra az érvényes tűzszünet ellenére izraeli területek ellen.