Elment az eszetek? Kormány az arab pártok támogatásával?

Netanjahu választási plakátja - fotó: Kobi Gideon / GPO
Netanjahu választási plakátja - fotó: Kobi Gideon / GPO

Benjamin Netanjahu a címben szereplő szavakkal fordult legutóbbi videó üzenetében a Kék-Fehér párt vezetőihez, attól tartva, hogy a balcentrum pártok kormányt alakítanak Ganz vezetésével, és a Likud nélkül, vagyis nélküle.

Ha elment az eszük, akkor ezzel nincsenek egyedül, Netanjahunak is nyilván “hiányzik egy kereke”, mert az áprilisi választások után, amikor Liberman nélkül nem tudott kormányt alakítani, ő maga is éppen ezt próbálta meg, mint itt olvasható.

Erről Manszur Abbasz, az arab pártok Közös Listájának parlamenti képviselője számolt be a katonai rádióban vasárnap reggel. Elmondta, hogy tavasszal Benjamin Netanjahu hozzájuk fordult, hogy külső támogatásukkal megszavaztassa a kneszetben kisebbségi kormányát.

Azonban erre nem voltak hajlandók – nyilván tartva szavazóik bosszújától –, mert ha ők mentenék meg kormányfői pozíciójában, akkor többé nem számíthatnának támogatásukra. Netanjahu ezek után ahelyett, hogy visszaadta volna mandátumát Reuven (Rubi) Rivlin államfőnek, megszavaztatta a kneszet feloszlatását, és újabb választások kiírását, azt remélve, hogy az addigi jobboldali-haredi pártokból álló 60 mandátumát eggyel megemelve 61-re, a többség birtokában játszva kormányt alakíthat majd.

Azonban nem ez történt, hanem szeptemberben már csak 55-öt kaptak az általa egyben tartott tömb – neki parlamenti jogi mentességet megszavazni kész – pártjai. Azonban mindez nem tartja vissza attól, hogy “vészhelyzetet” kiáltson, és árulással vádolja az ellenzéki centrista pártot, ha esetleg ugyanazt tenné meg, amire ő készült, vagyis kisebbségi kormányt hívna életre az arab pártok külső támogatásával.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.