Nem túl komoly és bonyolult ez a téma gyerekeknek? – VIDEÓ

A fenti kérdést többen feltették – újságírók, szülők –, amikor azt hallották, hogy az izraeli tüntetésekről tervezünk magyarázó videót készíteni 9-14 éves magyar gyerekeknek. Tudják-e egyáltalán, hogy mi az az Izrael? Még a magyar felnőttek sem értik pontosan, hogy mi zajlik ebben a feszültségektől terhes, közel-keleti országban, ahol vallásosok, szekulárisok, arabok, zsidók, jobb és baloldaliak, telepesek és telepellenesek veszekednek egymással.

Megállapodottabb demokráciában természetes, hogy nemcsak az iskolákban tanítanak a gyerekeknek állampolgári ismereteket, hanem a közmédiának is van olyan gyerekcsatornája, ahol a gyerekeknek életkoruknak megfelelően magyarázzák el az aktuális eseményeket, híreket a nagyvilágból. Ez nemcsak azért jó, mert a gyerekeket korán ránevelik, hogy tájékozódjanak és legyenek tisztában a jogaikkal, a demokratikus intézmények működésével, hanem azért is, mert a szűkebb világukba úgyis beszüremkednek a felnőttvilág történései. Magyarországon nincs ilyen médiacsatorna, és a Hellónyúz projektnek az a célja, hogy ezt a hiányt pótolja: könnyed, de mégis komoly hangvételben szeretnénk kérdés-válasz formájában megmagyarázni olyan témákat, amikről sokat hallani a hírekben.

A mostani epizód a fenti ellenvetések ellenére az izraeli tüntetésekkel foglalkozik, amiben Frida, a 11 éves magyar kislány három kérdése mentén Politzer Maymon Krisztina jogász és az Izraelinfo.com munkatársa meséli el a magyar gyerekeknek, miről szólnak a már több mint fél éve tartó tüntetések Izraelben, és mi a tétje annak, ha a tüntetők hangja hosszútávon is süket fülekre talál a kormány részéről.

Szerencsés véletlenként a Hellónyúz videójában be tudunk mutatni egy részletet is egy az izraeli közösségi médiában keringő felvételből, ahol egy izraeli kislány komoly meggyőződéssel és magabiztosan magyaráz arról, hogy miért elégedetlen az izraeli kormánnyal. Nyilván részben a tüntetők sokat ismételt szólamait ismétli, de a saját iskolai, gyerekélményeit is beleszövi a mondandójába, és öröm látni, hogy milyen magabiztosan fejti ki a véleményét. Magyarországon mindennek különösen erős üzenetértéke van. Az izraeli média, többek között a KAN közszolgálati televízió rendszeresen foglalkozik a magyar demokrácia alappilléreinek – az igazságszolgáltatásnak, a médiának és a tudományos intézményeknek – a módszeres leépítésével.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.