Köszönöm szépen, hogy a rá nehezedő hatalmas politikai nyomás ellenére megtette, amit meg kellett tennie, hogy visszaadta, megtartotta az izraeli jogrendbe és demokráciába vetett hitem.

Ezúton megkövetem Aviháj Mandelblitet, mert egészen csütörtök estig, a Netanjahu elleni vádiratok bejelentéséig nem feltételeztem róla, hogy tisztességesen és részrehajlás nélkül képes lesz szembenézni Benjamin Netanjahu korrupciós ügyeivel.

A kiszivárgott tanúvallomások és SMS-ek alapján számomra már régóta nem volt kétséges, hogy a kormányfő törvénytelen, korrupt módon kormányozta az országot, s törvénytelen eszközökkel befolyásolta az izraeli hírközlést – és hatásában, a különböző médiumokba nyomására beültetett többnyire középszerű, de elkötelezett jobboldali, és hozzá hű újságírók médiakommandója révén a mai napig ezt teszi.

Aviháj Mandelblit ismert jobboldali családból származik, édesapja az Irgun harcosa, s a Herut párt politikusa volt, ő maga fiatalkorában vallásossá lett, s politikai véleménye világosan és egyértelműen a jobboldal irányvonalát követte.

Netanjahu hű embere volt, kormányának korábbi titkára, aki jelen volt döntéseinek születésénél. Éppen ezért sokan összeférhetetlenséggel is vádolták, amikor Netanjahu éppen őt nevezte ki a főügyészi hivatalba.

Nehezen is engedélyezte a véletlenül – az Ari Harrow elleni adóbűncselekmények elleni nyomozás során – a rendőrség kezébe került bizonyító erejű hangfelvételek után a nyomozás megindítását.

Véletlenül indult a végül korrupciós üggyé terebélyesedett Bezeq ügy is, ezt a gazdasági felügyelet nyomozói indították a gyanús Bezeq-Yes felvásárlás miatt. Hamar képbe került Netanjahu Elovicsnak milliárdos hasznot hajtó döntéseinek furcsasága, s az ország összes polgárának megkárosítása a reform leállításával. Itt se ellene kezdődött a nyomozás, de kivédhetetlenné vált ellene is, amikor elkezdték felfejteni a szálakat.

És most megkövetem Mandelblitet. Sokáig időhúzással, szándékos aktatologatással, politikai – talán korrupt – halogatással vádoltam, de ma már belátom, helyesen járt el különös óvatosságával, minden egyes nyomozati szakasz sokszoros ellenőrzésével. Mert ma, amikor Netanjahu boszorkányüldözéssel, puccsal vádolja a hatóságokat, világosan nyomon követhető az ügyészség szakszerű munkája, óvatos, de magabiztos elkötelezettsége az igazság feltárására.

Mandelblit túllépett saját korlátain, szakmaisága, igazságszeretete erősebb volt politikai véleményénél. Ahogy csütörtök esti beszédében mondta, a törvény őrei számára nincs jobb- és baloldal, nincs politika, hanem csakis az igazság felkutatása és a törvény tisztelete van.

Lehet, hogy történtek rendőri túlkapások a nyomozás során, s Mandelblit kész az ezzel kapcsolatos bírálatok felülvizsgálatára, s általában a hatóságok elleni jogos panaszok kivizsgálására. Mindez azonban nem írja felül a bizonyítékok és a tanúk vallomásaiból kirajzolódó egyértelmű és világos képet: Netanjahu visszaélt hatalmával számos, gazdagokkal és hatalmasokkal folytatott törvénytelen adok-kapok üzletében.

Mindezt elsősorban hatalmának megőrzése érdekében tette, amely felülírta az ország lakosságának érdekét, mint az Elovicséknak milliárdos hasznot hajtó, de Izrael állampolgárainak zsebéből kivett milliárdos összeg is jelzi. S tette mindezt, miközben Izrael polgárai érdekeinek képviseletére esküdött fel.

Mandelblit csak kötelességét teljesítette, mégis a mai agyon- és átpolitizált világban már ez is bátorságnak, jelentős tettnek számít. Köszönöm szépen, hogy a rá nehezedő hatalmas politikai nyomás ellenére megtette, amit meg kellett tennie, hogy visszaadta, megtartotta az izraeli jogrendbe és demokráciába vetett hitem, és bocsánatot kérek, hogy ezt nem feltételeztem róla.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.